Oznámení

Sbalit
Aktuálně žádná oznámení.

Sága pokračuje

Sbalit
X
 
  • Filtr
  • Čas
  • Zobrazit
Vymazat vše
new posts

    Sága pokračuje

    Všimli jste si, že k 1.2.2019 došlo k převodu práv, značky a zřejmě vůbec všho z té umělé schránky Amiga Inc na Cloanto? Viz http://www.amiga-news.de/en/news/AN-...-00009-EN.html. To mi přijde zajímavé a na poměry Amigy docela nadějná změna Co na to říkáte?
    AmigaOS // AROS

    #2
    O: Sága pokračuje

    To jsou teda věci...
    Amiga OCS, ECS, AGA, CGX, PPC
    -----------------------------------------------
    Líbí se mi Retropolis

    Komentovat


      #3
      O: Sága pokračuje

      Moc se v situaci nevyznám. Kdo je (byl, bude) vlastně Amiga jako taková - značka, software, hardware atd...? Bude jedna firma vlastnit všechno?
      Amiga DraCo DaMi PegasosII G4 G5

      Komentovat


        #4
        O: Sága pokračuje

        Taky se v tom už přesně neorientuju, ExiE mě určitě později opraví... ale v zásadě šlo to, že

        - Amiga Inc (reprezentovaná McEwenem a Fleecy Mossem) převzala od Gateway vše s výjimkou patentů (zjednodušuju jako neprávník na značku a práva k dalšímu vývoji OS)
        - peníze na převzetí získali v té době tihle dva výtečníci docela lehce, bylo kolem roku 2000 a boom investic do "internetových" firem vrcholil
        - přes původní proklamace o komunitě a vývoji šlo jen o skořápku na to, aby tahali ze stále nějak zainteresovaných firem typu Haage&Partner, bPlan, Eyetech, Cloanto, později Hyperion aj. prachy za licence
        - z těch firem byla nejprozíravější Cloanto, kde si zajistili sublicenci na vše včetně značky a ROM, takže jako jediní mohli bez problémů (legálně) podnikat
        - pro zbytek to byl velký problém, neustále soudní tahanice, kdy navíc Amiga Inc (víc než jednou?) měnila registraci v různých státech USA

        Zkrátka pořádné šmečko, jak to v každé pořádně soap opeře má být No... a teď se zdá, že je vše týkající se značky, původních zdrojáků, ROM atp. pod jednou střechou jedné firmy, která navíc leta funguje solidně. Za to jsem osobně rád.

        Nicméně na vývoji/nevývoji OS se asi nic ně[z]mění. Tam jde o licence k aktuálním zdrojovým kódům (AmigaOS 3.x - Olaf Barthel pod hlavičkou Hyperionu, AmigaOS 4.x - Hyperion), kde osobně nevidím žádný prostor pro změnu.
        AmigaOS // AROS

        Komentovat


          #5
          O: Sága pokračuje

          Docela dobře je to popsáno tady, je to ale čtení tak na hodinu. Po přečtení z toho mám dojem, že Hyperion je firmou, která dělala porty her, neměla vlastní vývojáře, vše outsorsovala a v roce 2001 získala zakázku na port AmigaOS 3.1 na PPC platformu za 25000$ od Amiga Washington. Díky účetní chybě nedostala zaplaceno 25000$, ale o 250$ méně a začala se soudit a vysoudila práva! na AmigaOS4 a na používání obchodních značek AmigaOne, AmigaOS a Boing Ball. Hyperion má neprůhledné účetnictví, nemá uveřejněné hospodářské výsledky a proto byl vyřazen z obchodního rejtříku (belgického). Ředitelem Hyperionu je bílý kůň, který pracuje na jatkách jako uklízeč a skladník. Dále je tam vztah mezi Hyperionem A-EON (Trevor Dickinson, který zbohatl na obchodu s ropou). Z toho vyvozuju, že Hyperion je firma, která "jde na ruku" Trevorovi, který má motivaci získat přes Hyperion všechny licence a obchodní značky a pokud by Hyperion opravdu neměl hotovost, může být prodán Trevorovi.

          Tak jen abysme věděli, komu posíláme peníze za 3.1.4, když z toho Olaf Barthel ani Thomas Richter nemají ani euro. Po přečtení dokumentu nerozumím jejich motivaci. Někdo do toho vidíte víc?

          Převod značky a práv z Amiga Inc. na Cloanto může taky znamenat, že se z AmigaOS 3.1 stane OpenSource, což je jedna z úvah Cloanta.
          Amiga OCS, ECS, AGA, CGX, PPC
          -----------------------------------------------
          Líbí se mi Retropolis

          Komentovat


            #6
            O: Sága pokračuje

            Pár informací můžu doplnit sám... od 1999 jsem dělal betatesting/překlad pro Haage & Partner (3.5+), následně totéž pro Hyperion (4.x) do roku -tuším- 2012. Pak jsem na vlastní žádost skončil. Jednak z důvodu nepřátelské atmosféry vyvolávané Hermansem a několika dalšími individui, jednak proto, že mi nevyhovoval nastolený směr (ppc only). Do cca roku 2010 se totiž pořád paralelně vyvíjel OS jak pro 68k, tak i ppc - po 2010 už jen ppc.

            Ad Platby za 3.1.4:
            - ačkoli jsem to nikde neviděl napsané, zadarmo 3.1.4 téměř jistě nedělali (i když výpalné Hyperionu bude zřejmě hodně citelné)

            Ad motivace:
            - Olaf s Thomasem (ale především Olaf) má k původnímu OS 3.x silný vztah, vždyť on byl člen už původního týmu Commodore, byť jen na omezený kontrakt
            - v rámci tohoto kontraktu, ještě v rámci Commodore Germany, dostal v poslední fázi agónie mateřské firmy kontrakt na vyčištění/zprovoznění zdrojových kódů 3.1 tak, aby byly sestavitelné pomocí jednoho vývojového prostředí, pomocí (tehdy) moderního SAS/C 6.x
            - zdrojové kódy tedy má (3.1), ale z jakého (právního) titulu s nimi nakládá, to nevím; jen tuším, že v rámci nějaké sublicence, kterou získal Hyperion od Amiga Inc
            - zdrojové kódy k 3.5/3.9 vlastní Haage & Partner a to je ten důvod, proč tu máme od Olafa 3.1.4 a ne 3.9.4 (na kterém mimochodem on sám pro H&P dělal)
            - proč vydává přes Hyperion, a ne Cloanto, tomu nerozumím a jen odhaduju, že důvodem je prostě národnost

            Spekulace ohledně vydání zdrojáků (3.1) pod nějakou opensource licencí jsou zajímavé, ale určitě by se to netýkalo 3.1.4, 3.5/3.9, ty mají jiné vlastníky. A s ohledem na to, jak znám postoj Olafa k OSS, vydání 3.1.4 pod nějakou z volných licencí je vyloučeno.
            AmigaOS // AROS

            Komentovat


              #7
              O: Sága pokračuje

              Co se po roce 1993, kdy vysel 3.1 (rom i wb) udelalo na te verzi oficialne? Pises, ze se do 2010 na nem pracovalo, ale me neni jasne, co do toho vsecno muze patrit. Me totiz nenapada jic.

              Navic to co je v 3.1.4 nejsou pro me zadne novinky. Vsechno z toho uz udelala komunita mnohem drive a ted nektere z tech (stejnych) oprav zacinaji jen vypadat oficialne.

              Komentovat


                #8
                O: Sága pokračuje

                Autorem citovaného textu je Doda Přejít na původní příspěvek
                Co se po roce 1993, kdy vysel 3.1 (rom i wb) udelalo na te verzi oficialne?
                Oficiálně se samozřejmě neudělalo nic, žádný doplněk nebo BB nevyšel, to všichni víme. V onom textu je uvedené, že Hyperion považoval vytvoření AmigaOS 4 ze velmi jednoduchou věc. Za těch 25k $ převedli základ OS3.1 na PPC a cokoli dalšího se mělo řešit v následujících verzích. Měly to pro ně být easy money. Možná že toto lze chápat jako další vývoj verze 3.1.

                Ještě si říkám, jak je možné, že zrovna Cloanto získalo všechno (pokud se tedy neobjeví další soudní pře). Jestli si vzpomínáte jak před pár lety unikly zdrojáky AmigaOS 3.1, tak se zjistilo, že se na AmigaOS 3.1 v roce 1993 určitou mírou podílelo Cloanto.
                Amiga OCS, ECS, AGA, CGX, PPC
                -----------------------------------------------
                Líbí se mi Retropolis

                Komentovat


                  #9
                  O: Sága pokračuje

                  Nejsem si jist, jestli spravne chapu vase dotazy... takze snad vice zesiroka: 3.1 vysel roku 93 a nekdy k pulce roku 94 se datuji posledni zmeny kodu puvodniho tymu (lidi jako Carl Sassenrath, RJ Mical, Andy Finkel, ...). Nekdy v te dobe se ke zdrojakum jako kontraktor dostal Olaf Barthel a zacal ho pomalu, ze zacatku placeny nemeckou casti CBM, pak uz jen tak na vlastni triko upravovat tak, aby to vse bylo sestavitelne jednim vyvojovym prostredim a zaroven ulozil zdrojaky jako prvni do repository / predtim slo jen o zalohy na disketach a paskach (nezapomenout, bavime se o prvni polovine devadesatych let).

                  Pritom pokus o zachranu ze strany anglickeho CBM (D. Pleasance), bankrot, Escom, Gateway ... mezitim se nekolik nemeckych firem, ktere na Amize mely postaveny byznys, snazi o zachranu, mimo jine i Haage & Partner. Ti ziskaji prava ke zdrojakum 3.1 a je tu prvni pokus o modernizaci -> 3.5 a nasledne 3.9. Z dnesniho hlediska se to jevi jako maly pokrok, ale tak uplne male to nebylo. Krome opravy knihoven a ovladacu v ROM (opravy v execu pro nove turbokarty s 040/060 a souvisejici matematicke knihovny, velkych disku, oprava zavazne chyby FFS DirCaching, upravy graphics library pro lepsi praci s grafickymi kartami - 24/32bit rezimy), je tu pak vyrazne doplneni funkcni hdtoolboxu, oprava datatypes.library + podpora napr. png, nove BOOPSI tridy jako pokus o poskytnuti nahrady zastarale gadtools.library, ikony a urcite jsem na spoustu veci zapomnel. A navic, poprve solidni betatesting, ktery taktez pomohl odhalit mnozstvi chyb, ktere se objevily az po vydani novych karet po roce 93. 3.5/3.9 mi prijdou jako slusna modernizace 3.1.

                  Vetsi skok nastava az po vydani 3.9. Tam zacaly skutecne velke zmeny: nova exec.library s opravdovym HALem, kompletni prepis dos.library (z mixu assembler/BCPL/C do C), filesystem vcetne funkcniho cachovani a sifrovani, interni podpora RTG v graphics.library, prepsany intuition/layers.library, podpora fontu typu TrueType/OpenType/Type1... jen tyto vyjmenovane casti jsou tak komplexni, ze kazdy jeden clovek (ano, na kazde komponente delal vicemene jeden clovek) na tom s testery a ruznymi kombinacemi hardwaru travil spoustu casu.

                  Novinky 3.1.4 jsou v tom, ze nejde o zadne patches a hacky, ktere najdete Aminetu, nybrz korektni opravy a implementace dnes jiz celkem samozrejmych veci do puvodniho 3.1. V tom je prinos Olafovy 3.1.4. Je jasne, ze spousta lidi tohle neoceni, ale jde o stabilitu.
                  AmigaOS // AROS

                  Komentovat


                    #10
                    Firma C-A Acquisition Corp. zalozena Mikem Battilanaem (Cloanto) se prejmenovala na Amiga Corporation. Zaroven byla upravena stranka amiga.com, ktera obsahuje jen titulku na ktere jsou k videni 4 loga, ktera vsechna patri firme C-A Acquisition Corp. respektive nove Amiga Corporation. V kodu stranky je k nalezeni kratka sifra <!-- Hg hahf svng rk cyhevohf. --> po rozkodovani (Rot13) jde o latinskou hlasku "Ut unus fiat ex pluribus" coz by se snad dalo volne prelozit jako "Z mnoha udelan jeden"

                    Komentovat

                    Zpracovávám...
                    X