Zobrazuji výsledky 1 až 18 z 18
  1. #1
    Sponzor Starej_Mraf's Avatar
    Datum registrace
    14.07.2007
    Město
    Starý Vestec
    Věk
    41
    Příspěvků
    1575
    Post Thanks / Like

    Výchozí Násobení PALu u Minimigu

    Tak si říkám, když už minimig PAL dvojnásobí, proč by ho nemohl troj-, čtyřnásobit. Pokud jsem na obrázku koukal správně, dvojnásobení PALu je řešeno switchem. Otázka pro zdejší HW guru zní, jak moc složité by bylo změnit násobení PALu z 2x na 3x. Pak už by to bylo 75Hz a 45kHz, což by mělo schroupnout každé LCD. (Minimig sice nemám, ale tyhle video záležitosti mně docela zajímají, včeteně různých scandoublerů a podobně)

  2. #2
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    44
    Příspěvků
    2662
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Zalezitost jedneho multivybratora + hradla cca 2 cipy + nejake tranzitory na spinanie signalou. (Treba ladit osciloskopom)

    Alebo vyskladanie iba z hradiel + nejake pasivne suciastky, len treba presne vyratat hodnoty pasiv na mieru 50 Hz (Matematicky definicia, iba vypocet bez ladenia)

    BTW: nasobenie musi byt synchronne, cize 50Hz x 2 = 100Hz, ziadne ze 75Hz
    Naposledy upravil Boboo : 28.03.2008 v 09:05:05

  3. #3
    Sponzor Starej_Mraf's Avatar
    Datum registrace
    14.07.2007
    Město
    Starý Vestec
    Věk
    41
    Příspěvků
    1575
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Myslel jsem, ze u minimigu to bude spis zalezitost vymeny nejakych soucastek. No v tomhle jsem lama, ale kdyz se zeptam, tak se i necemu priucim...

  4. #4
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    44
    Příspěvků
    2662
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Myslim si, ze to je vec naprogramovania, otazka znie kto to urobi?
    Ja som od HW...

  5. #5
    Sponzor Starej_Mraf's Avatar
    Datum registrace
    14.07.2007
    Město
    Starý Vestec
    Věk
    41
    Příspěvků
    1575
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Jestli je to opravdu programem, tak si myslim, ze by to mohlo spatrit svetlo sveta velice brzy, kdyz vezmu v uvahu, jak rychle byla na svete NTSC verze.

  6. #6
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3320
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Jenomze vynasobenim 2x se tady bohuzel nazbavis tech 50Hz, coz je snimkova frekvence a ta zustava. 2x se nasobi radek, aby misto radkove frekvence 15KHz, to bylo 30KHz.

    Funguje to zhruba jako scandoubles. Vezme to radek a posle ho tam 2x za stejny cas, tak se doubluje radkova frekvence, ale snimkova ti zustane.

    Ja myslim, ze by to slo preprogramovat v podstate libovolne na uplne jiny rezim.

  7. #7
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    44
    Příspěvků
    2662
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Podla libovole, nie! Musi to byt synchronne ma to urcite suvislosti s HW.
    Nasobenie frekvencie 50Hz dvoma prinuti monitor zobrazovat na LCD, aj ked riadkovanie zostane v podstate 50Hz.
    Uloha je zobrazi obraz na LCD a toto je jedna z moznosti.

    Vertikalna frekvencia sa da priamo jumprovat na minimgu 15KHz alebo 31KHz to by som neriesil.
    Problem je 50Hz respektive jeho zobrazenie na Monitoroch co tento mod nepodporuju.

  8. #8
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3320
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    To je jasny, ze celistve nasobky jsou nejlepsi. Ale 100Hz take nic neresi, to drtiva vetsina LCD taky neumi, coz je duvod, proc se na to Mraf pta.

    V UAE ti to taky bezi v ruznych frekvencich podle zvoleneho rezimu a nikdo to moc neresi. Pochopitelne to zpusobuje urcite artefakty v obraze, protoze snimky nevychazeji 1:1, 1:2.... nebo neco podobneho.

    Ja myslim, ze minimig generuje ten obraz ciste softwarove, nic sloziteho, proto bych rekl, ze jde naprogramovat teoreticky libovolny rezim (nejake omezeni to urcite ma). To co dela momentalne je takove spravne reseni a 100Hz to nevyresi.

    Je to fakt MOJE teorie, treba to nejde, ale ja myslim ze ano.

  9. #9
    Moderátor davesade's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Los Angeles 2019, Praha
    Věk
    37
    Příspěvků
    2577
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Co jsem pídil po amiga.org fórech, tak tam padly rozumné návrhy na vylepšení softwaru - ale všichni se ptali, kde sehnat zdrojáky. Nejsem programátor, ale stejně by mne to zajímalo.

    Ad PAL 50 Hz - Chain se tvářil, že je to dané HW - takže NTSC patch opravdu změnil počet řádek a zvýšil frekvenci na 60 Hz. Pokud by to ale bylo softwarově - nemusel by to být problém udělat PAL rozlišení při 60-75 Hz, ne? Dodova domněnka k tomu vede...
    Amiga 1200 + Blizzard 1260 + 64 MB RAM + CF2IDE + Indivision AGA Mk1 + PCMCIA2CF + WHDLoad registered

  10. #10
    Sponzor Chain's Avatar
    Datum registrace
    15.12.2005
    Město
    Třebíč
    Věk
    45
    Příspěvků
    2443
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    pekne teoretizujete
    Umřít v nejlepším umí málokdo. Dokázala to jen Amiga a Šlacha.

  11. #11
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    44
    Příspěvků
    2662
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    PAL ma urcitu normu cize musi byt 50Hz inak to nie je PAL, 60Hz a viac je zase nieco ine.
    Ak by to slo SW prerobit, tak racej do VESA modu ktory zvlada kazdy VGA monitor.

    Znie to neuveritelne, ale ten PAL 50Hz je naozaj silno previazany s HW aj ked je to emulacia urcite pravidla sa nedaju ignorovat.
    Moj osobny nazor je, ze tymto bol minimig upraveny na NTSC pretoze to bol najednoduksi sposob ako to pripojit na monitor s podporou 60Hz aj ked to prinasa problemi emulacie ako takej.

  12. #12
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    44
    Příspěvků
    2662
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Quote Chain původně napsal: View Post
    pekne teoretizujete
    Ziadna teoria to su fakty

  13. #13
    Sponzor Chain's Avatar
    Datum registrace
    15.12.2005
    Město
    Třebíč
    Věk
    45
    Příspěvků
    2443
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    ne, to je jen kecani, jak dyz se dela politika v hospode u piva.

    Hovno, řekl Švejk aby se nenápadně vmísil do hovoru...

    podle me 75hz neni nerealnych, aspon co sem vydedukoval z jensovych reci, je mozne pouzit pulsnimky (25hz) a ty zdvojit na vysku a poslat trikrat aby to bylo 75hz
    Umřít v nejlepším umí málokdo. Dokázala to jen Amiga a Šlacha.

  14. #14
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    44
    Příspěvků
    2662
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Ked myslis

  15. #15
    Sponzor Chain's Avatar
    Datum registrace
    15.12.2005
    Město
    Třebíč
    Věk
    45
    Příspěvků
    2443
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Ked ja myslim toz sa aj za Tatrami blyska! 8-)
    Umřít v nejlepším umí málokdo. Dokázala to jen Amiga a Šlacha.

  16. #16
    Moderátor davesade's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Los Angeles 2019, Praha
    Věk
    37
    Příspěvků
    2577
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Mně uniká, proč se držet PALu, kdyby to byla VESA, tak by mohla generovat libovolnou frekvenci (50-100 Hz) a posílat tam stále 50 fps, ne? Teda - netuším, jestli je možné Minimig k tomu donutit...
    Amiga 1200 + Blizzard 1260 + 64 MB RAM + CF2IDE + Indivision AGA Mk1 + PCMCIA2CF + WHDLoad registered

  17. #17
    Sponzor Chain's Avatar
    Datum registrace
    15.12.2005
    Město
    Třebíč
    Věk
    45
    Příspěvků
    2443
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    myslim ze jde o to jestli ten spartan by zvladl to prepicitat, to bude slusne narocny na vykon
    Umřít v nejlepším umí málokdo. Dokázala to jen Amiga a Šlacha.

  18. #18
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3320
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Mozna ze je spis zadrhel v nejake koncepci, jak to ma autor navrzene, treba to nutne musi behat nejak synchrone. Ja jsem v tehle veci optimista a verim, ze se ty veci doladi vsechny, vcetne menu, FAT16 a zapisu.

Podobná témata

  1. Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 30.05.2011, 09:02:42

Povolení psaní zpráv

  • Nemůžete otevírat nová témata
  • Nemůžete odesílat odpovědi
  • Nemůžete připojovat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •  
Thumbnail Screenshots by Thumbshots