Stránka 1 z 39 1234567891011121314151617181920 ... PosledníPoslední
Zobrazuji výsledky 1 až 20 z 766
  1. #1
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    44
    Příspěvků
    2643
    Post Thanks / Like

    Výchozí Fúria S628 (Turbokarta pre A600)

    Chcel by som vam predstavit moj novy projek "Furia". Furia je procesorova karta vytvorena na mieru pre pocitac Amiga 600. Na projekte som zacal pracovat niekedy na Jar 2010 z roznymi prestavkami. Dovod preco som sa rozhodol pracovat na vlastnej koncepcii turbokarty, ze mi nepostacoval vykon holej A600ky. Vyhliadka na kupu novej od Jens-a bola v nedohladne.

    Furia, je zalozena na priemyselnom CPU MC68SEC000AA20 od Freescale, je to Low-cost verzia klasickej MC680000. CPU SEC je trosku pozmeneny oproti povodnej MC68000. Tym, ze chyba komplet zbernica "Peripheral Control" a jedna vetva "Bus Arbitration Control", bol som nuteny vyriesit urcite signali a najst sposob ako vypnut CPU na A600. Preto som paralelne vyrobil DevKit z procesorom MC68HC000, ten mi sluzil na overovanie navrhnutej logiky co bola urcena pre CPU MC68SEC000. Tymto sposobom, sa mi podarilo zapracovat novy CPU na HW Amigi. Problem bol, ze nikde nebola dokumentacia ako riesit tuto problematiku, preto som bol rozhodnuty postupodaj empiricky. Na studiu som pouzival rozne dokumentacie, A2000/A500 Handbook, servisny manual A600, Minimig sources, MC68000 a MC68SEC000 datasheet a rozne ine dokumentacie. S kniziek sa vsetko vycital neda a tak vsetky nalezite kroky konzultoval z zz_indigo, komunikacia spocivala v roznych urovniach. Co neslo riesit emailom, riesilo sa pri pive


    DevKit MC68SEC000AA20, cela Furia je modularna, sklada sa ako LEGO.


    Bratranec DevKit na baze HC, je to klasicka 68HC000 16MHz, da sa overlocknut, ale straca na stabilite.

    Ked bola logika navrhnuta na hrubo, prislo k potrebe otimalizovat a urychlit komunikacnu zbernicu medzi CPU MC68SEC000 a HW Amigi. Amiga je podmienena tym, ze vsetko je synchronizovane v urovni 7MHz, co je priserne! Jednoducho povedane, Amiga brzdi vsetky rychle perferia co komunikuju na jej urovni. Tym padom aj CPU v urcitych okamihoch stoji a flaka sa, lebo caka na Amigu pokial pride poziadavka na spracovanie. Na to aby sa drahoceny cas vyuzil v prospech vykonu, som navrhol hybridny taktovanie logiky co komunikuje z HW Amigi. CPU predpoklada, kedy asi bude Amiga pripravena na komunikaciu a podla potreby si upravi taktovanie zbernice aby dosiahol dostatocny vykon. Pritom Amiga stale, komunikuje konstatne pri 7MHz. Laicky vyklad: Kazdy pozna asi jazdu autom v meste, no najde sa jeden sedlak, co sa vam natlaci na zadok auta. V danej chvili vystartuje obehne vas a uz len sledujete ako mysickuje v premavke a vsetci hromzia. Vysledok je, ze presne vie co robi a vyuzije len nedokonalost usporiadania vozidiel na ceste a tak sa dostane do predu. Podobnym sposobom funguje aj Hybridny taktovanie zbernice, nic sa nenarusi len sa vyuzije slabost HW Amigi. Narast vykonu je cca 22% oproti konstanemu rieseniu pri 7MHz Paradoxne, toto riesenie ma napadlo ked som siel autom do prace!


    Bez Logickeho Analyzeru by to neslo, vsetko sa muselo presne merat, inak by nebola uspesna optimalizacia logiky.

    Aby CPU dosiahol dostatocny vykon, je potrebna true FastRAM, pretoze tu procesor vyuziva ako cache. Ak by na CPU nebola pripojena FastRAM vykon by narastol oproti CPU na 7MHz len nepatrne. Na Furiu som pripojil moju uz publikovanu FastRAM S615, vdaka comu som dosiahol exelentny vykon. V niektorych testoch je Furia rychlejsia ako 68020/14MHz s 32Bit FastRAM, v grafickych testoch dominuje nad vsetkymi koncepciami turbokariet MC68000 a iba MC68020 slape na paty


    Furia v akcii, je to tehla vsak? Ono sa to vsetko utrasie na malu dosku Plne funkcny CPU 68SEC000!


    Lets Go!!!


    Ten Hybrid narusil chapanie AIBB, iba 18.9MHz ??? Na grafe vidiet ako bezi Furia pri konstanej zbernici 7MHz (druhy z prava) a aktualny na Hybridnej

    Furia je idealne riesenie na hranie hier ktore su pahlne na vykon, tak isto Workbench ide ako po masle, vobec nemam pocit, ze pracujem naozaj na tej lenivej A600ke ako ju poznam. Rychlost IDE je cca 1,4MB pri Harddisku cca 1,6MB pri Fastfilesysteme s cim som uplne spokojny.
    Naposledy upravil Boboo : 20.10.2010 v 16:38:09
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  2. #2
    Amiga Times Magazin Amigoun's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Praha
    Věk
    39
    Příspěvků
    1152
    Post Thanks / Like

    Thumbs up

    super!
    A500, A500+, Amiga 600HD/ACA630, A600 V2-Apollo 68080, Amiga 1200/Blizz1230/50, CD32, A3000, A4000/060, Minimig, Powerbook G4 17" MorphOS, SAM460cr AmigaOS4 God is great!

  3. #3
    Retro gamer Solaris104's Avatar
    Datum registrace
    18.10.2006
    Město
    Vsetín
    Příspěvků
    2482
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Tak klobouk dolu, perfektni prace.
    I love Amiga

  4. #4
    Sponzor Jack's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Kutnohorsko
    Věk
    43
    Příspěvků
    288
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    velky respekt pred Tvoji sikovnosti a vynalezavosti

  5. #5
    Sponzor Starej_Mraf's Avatar
    Datum registrace
    14.07.2007
    Město
    Starý Vestec
    Věk
    41
    Příspěvků
    1575
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    No, klobouk dolu! Respekt!

  6. #6
    - Predseda's Avatar
    Datum registrace
    04.10.2006
    Město
    LV-426
    Věk
    40
    Příspěvků
    4043
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    "pořád lepší než stará s vypižlanýma dírama" (Solaris104 2017)



  7. #7
    Čestný člen Prober's Avatar
    Datum registrace
    04.07.2005
    Město
    Ostrava
    Věk
    41
    Příspěvků
    3215
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    No Boboo, opět není třeba snad nic dodávat. Ty jsi bůh

  8. #8
    Scener jack-3d's Avatar
    Datum registrace
    28.04.2009
    Město
    Brno
    Věk
    35
    Příspěvků
    3181
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Nemám slov, podstatě hardwaru jsem nikdy moc nerozumněl a tak pokorně smekám.

    Budeš na tom ještě něco vylepšovat?

    Nebo jaké jsou tvé další plány? (ještě vývoj, nebo už brzy výroba a distribuce?)
    http://jack.untergrund.net [ AMIGA 600 AMIGA 1200 AMIGA 1200T AMIGA 2000 AMIGA 4000 AMIGA 4000T CD32 Mac mini G4 ]

  9. #9
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    43
    Příspěvků
    3132
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Pujde to nacpat do A500?

  10. #10
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    44
    Příspěvků
    2643
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Quote jack-3d původně napsal: View Post
    Nemám slov, podstatě hardwaru jsem nikdy moc nerozumněl a tak pokorně smekám.

    Budeš na tom ještě něco vylepšovat?

    Nebo jaké jsou tvé další plány? (ještě vývoj, nebo už brzy výroba a distribuce?)

    Vylepsovat by bolo este co, napriklad pouzit rychlejsie SRAM namiesto 55ns pouzit 10ns, tym padom by sa dal skratit cyklus citania a zapisu do RAM. Co by pridalo dalsie percenta na vykone mozno dalsich 15-20% tazko odhadnut, zial tie pamate su dost drahe - raz tolko co klasicke 55ns. Vylepsovat teda asi uz nie, ma to zmysel? Svoju metu som dosiahol je to doposial najvykonejsia 68000 procesorova karta pre Amigu. Nerad by som do nemoty vylepsoval ako Yakub Minimig, to by ma uz asi nebavilo, i ked je pre mna Yakub vzor

    Jedine co budem teraz robit, je miniaturizacia aby akcelerator vosiel na chrbat FastRAM S615, cize navrh dosky. Samozrejme tu logiku este pred tym postavim zmensenu a odelenu od CPU aby som zistil, ci je to dostatocne stabilne, aby som nezostal prekvapeny ze, to pada na hubu.

    Plany, ked som sa uz tolko s tym natrapil tak to dotiahnut az do samotneho konca. Vyroba profi dosiek a ponuknut ich verejnosti na stavbu vo forme skladacky, a tiez by som mozno postavil zopar kusov doma ak by mal niekto zaujem. Ak si chcem dat taketo predsavzatie vsetko musi ist bokom...

    Quote Doda původně napsal: View Post
    Pujde to nacpat do A500?
    S 68SEC000 urdite nie! A500 je inak navrhnuta a vyuziva prave tu zbernicu co tam nie je. Jedina moznost je to prestavat na 68HC000 a doplnit interface na synchronizaciu _E _VMA _VPA co sa stara spravny chod periferii ako Floppy mechaniky.
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  11. #11
    zz_indigo's Avatar
    Datum registrace
    15.01.2009
    Město
    Koplotovce
    Věk
    40
    Příspěvků
    545
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Quote Doda původně napsal: View Post
    Pujde to nacpat do A500?
    ano. Dokonca jendoduchsie ako do A600 (pouzitie CPU socketu)

    Quote Boboo původně napsal: View Post
    S 68SEC000 urdite nie! A500 je inak navrhnuta a vyuziva prave tu zbernicu co tam nie je. Jedina moznost je to prestavat na 68HC000 a doplnit interface na synchronizaciu _E _VMA _VPA co sa stara spravny chod periferii ako Floppy mechaniky.
    ale slo. To co chyba sa da nahradit logikou. Bus arbiter som ti mam dojem posielal a to VMA/E niekde tiez mam.

  12. #12
    Sponzor uunek's Avatar
    Datum registrace
    18.11.2008
    Město
    Třebíč
    Příspěvků
    453
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Tak 2 kusy z tech zopar doma urobenych rezervuji ... Jinak se to cte jako dobre sci-fi, pro neznalce, jako jsem ja.... A za vyzkouseni s drazsi pameti se primlouvam....
    Naposledy upravil uunek : 20.10.2010 v 18:35:46

  13. #13
    zz_indigo's Avatar
    Datum registrace
    15.01.2009
    Město
    Koplotovce
    Věk
    40
    Příspěvků
    545
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    cena bude potom hrozna uz sa to neoplati

  14. #14
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    44
    Příspěvků
    2643
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    No pozeral som rychlejsie pamete, 512x16 pod 55ns su iba 3.3V, dalsie moznost je 1024x8 12ns 5V ale tu by bolo potrebne prerobit trosku radic inak by to slo. Samozrejme pre routrovat celu dosku.

    Quote zz_indigo původně napsal: View Post
    ale slo. To co chyba sa da nahradit logikou. Bus arbiter som ti mam dojem posielal a to VMA/E niekde tiez mam.
    Ano BUS Arbiter si posielal, _VMA _VPA _E mi pride jednoduksie racej pouzit HCko, ako sa trapit a riesit dalsiu logiku. Zdanlivo je vsetko jednoduche, ale realita v praxi je ina... ako do nemoty sme riesili _DTACK pretoze sa nam to zdalo najrozumnesie, pritom zme zabudli na synchronizaciu _AS, pretoze nam to prislo nepodstane.
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  15. #15
    ghh's Avatar
    Datum registrace
    14.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    42
    Příspěvků
    1256
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    A hlavně ten název je super Fúria !
    Amiga DraCo DaMi PegasosII G4 G5

  16. #16
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    44
    Příspěvků
    2643
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Quote ghh původně napsal: View Post
    A hlavně ten název je super Fúria !
    Ten nazov bol uplne spontanny, mozno to bolo tym, ze som sa pri tom vyvoji dost najedoval a DevKit sa choval nepredvidatelne "doslova ako Fúria"
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  17. #17
    - Predseda's Avatar
    Datum registrace
    04.10.2006
    Město
    LV-426
    Věk
    40
    Příspěvků
    4043
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Ale obsahuje to slovo "FURY" což je myslím víc než výstižné
    "pořád lepší než stará s vypižlanýma dírama" (Solaris104 2017)



  18. #18
    venox's Avatar
    Datum registrace
    10.04.2009
    Město
    Slovensko
    Příspěvků
    1317
    Post Thanks / Like

    Výchozí Donate

    Mozme spravit zbierku na tvoj vyvoj TURBO kariet DONATE - Vsetko co by si potreboval sa z toho zaplati

    Vsetko co by si potreboval sa moze prefinancovat.
    WIN UAE, SEGA GENESIS - ATARI 800XE, AMIGA 600 Furia 020, A1200T + Blizzard II 1230/40 + 32MB + Gotek + CF 4 GB + WHDLOAD REG. XBOX

  19. #19
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    44
    Příspěvků
    2643
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Skveli napad! Len neviem ci by sa tam nieco nazbieralo, taketo vyvojove srandicky nieco stoja. Prefinacovanie som do teraz riesil zo zisku z redukcii PS2 a predajom cipov ARISE HD. Vidim, ze sa v tebe skryva obchodny strateg
    Naposledy upravil Boboo : 21.10.2010 v 11:53:20
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  20. #20
    venox's Avatar
    Datum registrace
    10.04.2009
    Město
    Slovensko
    Příspěvků
    1317
    Post Thanks / Like

    Výchozí

    Quote Boboo původně napsal: View Post
    Skveli napad! Len neviem ci by sa tam nieco nazbieralo, taketo vyvojove srandicky nieco stoja. Prefinacovanie som do teraz riesil zo zisku z redukcii PS2. Vidim, ze sa v tebe skryva obchodny strateg
    Vidim ,ze si to uz dal aj do sveta na amiga.org

    Podla mna urcite sa nieco nazbiera - daj video fungovania prvej ALFY, proste ako rychlo to fici a peniaze sa len pohrnu.

    Na zaciat by som ti poslal 20-30 € za mna ako prvy vklad Aj ked je to smiesna suma , oproti real nakladom , ale na zaciatok aspon. Ked v nieco verim - nemam prekazky

    Musis ludi nabudit - ta parava cesta je video


    a hlavne - ty si uz nieco dokazal aj vytvorit
    Naposledy upravil venox : 21.10.2010 v 12:00:21
    WIN UAE, SEGA GENESIS - ATARI 800XE, AMIGA 600 Furia 020, A1200T + Blizzard II 1230/40 + 32MB + Gotek + CF 4 GB + WHDLOAD REG. XBOX

Podobná témata

  1. Anketa - Nástupce Fúria S628
    By Starej_Mraf in forum Hardware
    Odpovědí: 105
    Poslední příspěvek: 22.08.2014, 14:32:06
  2. Logo Furia - Navrh
    By Boboo in forum Ostatní
    Odpovědí: 27
    Poslední příspěvek: 05.04.2013, 17:28:20
  3. Instalace větráku pro Fúrii S628 (+ FuriaRAM)
    By davesade in forum Bastlení a modifikace
    Odpovědí: 13
    Poslední příspěvek: 18.09.2012, 15:02:47
  4. Nová turbokarta ACA 630/40 pro A600
    By webtv in forum Hardware
    Odpovědí: 177
    Poslední příspěvek: 15.12.2011, 19:21:00
  5. Turbokarta do A600
    By Boboo in forum Hardware
    Odpovědí: 16
    Poslední příspěvek: 30.01.2007, 01:01:36

Povolení psaní zpráv

  • Nemůžete otevírat nová témata
  • Nemůžete odesílat odpovědi
  • Nemůžete připojovat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •  
Thumbnail Screenshots by Thumbshots