Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazuji výsledky 1 až 20 z 32
  1. #1
    bigmac's Avatar
    Datum registrace
    21.04.2009
    Město
    Jičín, Staré Hrady
    Věk
    49
    Příspěvků
    681
    Post Thanks / Like

    Výchozí Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Pomalu si na A1200 zvykám a začínají opadavat růžové brýle . S tímto počítačem jsem obdržel i turbokartu Elbox 1230/40 II Turbo. Po zprovoznění základní Amigy, jsem se jal vyzkoušet i tuto kartu, karta má plnou 30 (co jsem koukal, tak je to přetaktovaná 030/25) a jeden simm 72 pin až 32MB ram. Na kartě jsou tři propojky RAM, SCSI a WAIT. Po prvních pokusech s kartou se ukázalo že počítač zamrzá v různých časech i situacích. Nepomohlo ani experimentování s propojkami RAM a WAIT. Má někdo nějakou zkušenost či radu ....


    PS: samotná Amiga se zdá stabilní, nevykazuje žádně náhodné pády....
    PS2: také jsem zkoušel měnit pamět RAM. Simmek mám plnou krabičku a tak jsem zkusil vícero kousků, ale výsledek stejný, padáto jak zralé hrušky.
    Minimig 4MB/ARM ; FPGA Arcade ; Amiga 500 ; Amiga 2000 ; Amiga 1200 ; AOS 4.1 FE -> WinUAE

  2. #2
    Retro gamer Solaris104's Avatar
    Datum registrace
    18.10.2006
    Město
    Vsetín
    Příspěvků
    2631
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Napada me tu turbinu podtaktovat na 25MHz a pak uvidis, jestli to neni tim CPU. Nebo tam zkus dat alespon pasivni chladic.
    I love Amiga

  3. #3
    Sponzor Starej_Mraf's Avatar
    Datum registrace
    14.07.2007
    Město
    Starý Vestec
    Věk
    42
    Příspěvků
    1576
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    K rozuzlení záhady je potřeba ještě revize desky nebo to co píše Solaris. Taky není od věci proměřit (nebo vyzkoušet jiný) zdroj. Obecně pokud není karta Blizzard, tak často nastávají problémy. Ať už z důvodu chybějícího timing patche, napájení, přehřívání nebo jen špinavého konektoru. Krucinál, tohle by možná stálo za nějaký článek pro portál... no uvidíme jestli bych tomu dokázal dát podobu nějaké "kuchařky".

  4. #4
    MisticJoe's Avatar
    Datum registrace
    29.05.2007
    Město
    Praha
    Věk
    40
    Příspěvků
    1624
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    "...pridame ctvrt kyble trpelivosti a za pomaleho odrikavani 'O Kickstarte nas' hladime Ctrl+A+A"? ;-)

  5. #5
    bigmac's Avatar
    Datum registrace
    21.04.2009
    Město
    Jičín, Staré Hrady
    Věk
    49
    Příspěvků
    681
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    1) zkoušel jsem pasivní chladič, ale výsledek stejný..... Podtaktovat je druhá volba.....
    2) revize desky je 1D.1 a originál zdroj jsem nedostal, tak jsem si upravil AT zdroj z PC... Konektor jsem očistil tím to nejspíš nebude.

    Teď budu do pátka pryč tak mám o čem přemýšlet . Ještě si připravým čistý systém na CF a pak budu pokračovat v laborování.
    Minimig 4MB/ARM ; FPGA Arcade ; Amiga 500 ; Amiga 2000 ; Amiga 1200 ; AOS 4.1 FE -> WinUAE

  6. #6
    Diabol's Avatar
    Datum registrace
    16.06.2010
    Město
    CZ-Ostrava
    Věk
    40
    Příspěvků
    79
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Zdravím, napadla mně ještě jedna možnost - kolize s nějakým portem - např. když jsem mněl ještě min. rok A-1200 s turbínkou od Elboxu 1230/40 LC - tak tam byl ten problém, že zapojením sériového kabelu docházelo k pádům a také k zamrzávání... Řešil jsem to tak, že jsem vždy deaktivoval ramku na turbíně - tím to pak v pohodě chodilo i s kabelem - a pro plný výkon jsem zase kabel musel odpojit a zaktivovat ramku na kartě - a pak šlapala velice dobře... Třeba je to něco podobného ... Není to fakt Blizzard ...
    A-500 (+), 2 MB Chip-ram, 1.3 ROM, ECS Chipset - můj miláček :-)...

  7. #7
    Čestný člen Prober's Avatar
    Datum registrace
    04.07.2005
    Město
    Ostrava
    Věk
    42
    Příspěvků
    3215
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Já bych se, z toho co tady už nekolikrát padlo, zaměřil taky na ten zdroj. Já mám od Mrafa už několik let půjčenou stejnou kartu a problémy s ní nejsou (což mi připomíná, že bych si už mohl pořídit vlastní a vrátit jí majiteli ).

  8. #8
    bigmac's Avatar
    Datum registrace
    21.04.2009
    Město
    Jičín, Staré Hrady
    Věk
    49
    Příspěvků
    681
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Tak jsem se opět dostal k 1200 a jejímu zprovoznění. Nakonec mi to nedalo a vyměnil jsem starý AT zdoj za starý ATX zdroj a přidal jsem větráček na procesor. A hle amiga se zdá mnohem více stabilnější, dokonce vydržela i čtyři hod. bez pádu. I tak si nemůžu být jistý náhodnými pády, akorát nejsou v rytmu kvapíku.

    Kdyby někomu doma ležel zdrojový konektor k A1200 a byl by ohoten ho přenechat, bylo by to super. Jinak ho budu muset vyrobit ;(
    Minimig 4MB/ARM ; FPGA Arcade ; Amiga 500 ; Amiga 2000 ; Amiga 1200 ; AOS 4.1 FE -> WinUAE

  9. #9
    Sponzor Starej_Mraf's Avatar
    Datum registrace
    14.07.2007
    Město
    Starý Vestec
    Věk
    42
    Příspěvků
    1576
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Ten na desku nebo na kabel?

  10. #10
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    45
    Příspěvků
    2675
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Ono tie zdroje su na Amigu slabe, nehovoriac ze CPU na Elbox 1230/40 je iba 33MHz a pece ako svina...
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  11. #11
    bigmac's Avatar
    Datum registrace
    21.04.2009
    Město
    Jičín, Staré Hrady
    Věk
    49
    Příspěvků
    681
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Quote Starej_Mraf původně napsal: View Post
    Ten na desku nebo na kabel?
    na kabel...
    Minimig 4MB/ARM ; FPGA Arcade ; Amiga 500 ; Amiga 2000 ; Amiga 1200 ; AOS 4.1 FE -> WinUAE

  12. #12
    bigmac's Avatar
    Datum registrace
    21.04.2009
    Město
    Jičín, Staré Hrady
    Věk
    49
    Příspěvků
    681
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Quote Boboo původně napsal: View Post
    Ono tie zdroje su na Amigu slabe, nehovoriac ze CPU na Elbox 1230/40 je iba 33MHz a pece ako svina...
    Dle znační procesoru je tam dokonce 25MHz. Nejspíš bude potřeba snížit takt.
    ATX zroj přeci nemůže být slabý, vždyť kolik může mít amiga spotřebu, i s turbokartou 50W?
    Minimig 4MB/ARM ; FPGA Arcade ; Amiga 500 ; Amiga 2000 ; Amiga 1200 ; AOS 4.1 FE -> WinUAE

  13. #13
    Sponzor Starej_Mraf's Avatar
    Datum registrace
    14.07.2007
    Město
    Starý Vestec
    Věk
    42
    Příspěvků
    1576
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Quote bigmac původně napsal: View Post
    na kabel...
    Hm, mám navíc jen do desky.

  14. #14
    bigmac's Avatar
    Datum registrace
    21.04.2009
    Město
    Jičín, Staré Hrady
    Věk
    49
    Příspěvků
    681
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Tak jsem se dostal o víkendu k experimentování s touto (turbo)kartou. Márf mi zapůjčil 30MHz oscilátor (díky) a protože jsem si dal pod něj patici, stačí zasunout a testovat. Nejprve přišla radost, čtyři hodiny zkoušení a pouze jeden pád. S tímto prožitkem jsem ráno zapnul Amigu, a šel pokračovat v testování stability. NO, padala snad každý dvě minuty a po páté jsem to vypnul a odložil.

    Ale i tak, 030 byla teplá, ale né horká. Proto myslím že to procesorem nebude. A co paměť, jak zjistím že je opravdu OK.
    Minimig 4MB/ARM ; FPGA Arcade ; Amiga 500 ; Amiga 2000 ; Amiga 1200 ; AOS 4.1 FE -> WinUAE

  15. #15
    Sponzor Starej_Mraf's Avatar
    Datum registrace
    14.07.2007
    Město
    Starý Vestec
    Věk
    42
    Příspěvků
    1576
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Nějaký testmem, dobrý tip měl Doda.

  16. #16
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    45
    Příspěvků
    2675
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Skus este dobre vycistit kontaktnym roztokom konektor Trap door a tiez SIMM socket. Ak sa stav nezmeni, zaexperimentuj s SIMM pamatami, tie Elbox-i zle bezia s 8MB odhliadnuc od konfliktu PCMCIA, 4MB chodia dobre. Skus vyskusat SIMM FastPage no EDO, 70ns alebo 60ns.
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  17. #17
    bigmac's Avatar
    Datum registrace
    21.04.2009
    Město
    Jičín, Staré Hrady
    Věk
    49
    Příspěvků
    681
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Jo jo to si pamatuji, ale Teď to nemohu najít ještě to večer tady prohledám....

    Quote Starej_Mraf původně napsal: View Post
    Nějaký testmem, dobrý tip měl Doda.
    Minimig 4MB/ARM ; FPGA Arcade ; Amiga 500 ; Amiga 2000 ; Amiga 1200 ; AOS 4.1 FE -> WinUAE

  18. #18
    bigmac's Avatar
    Datum registrace
    21.04.2009
    Město
    Jičín, Staré Hrady
    Věk
    49
    Příspěvků
    681
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Čistil jsem to dvakrát čistým lihem. Ale zkusím koupit nějaký ten roztok. Ono jak roky postupují a simm stárnou, člověk už neví nakolik jsou funkční a nakolik ne.

    Quote Boboo původně napsal: View Post
    Skus este dobre vycistit kontaktnym roztokom konektor Trap door a tiez SIMM socket. Ak sa stav nezmeni, zaexperimentuj s SIMM pamatami, tie Elbox-i zle bezia s 8MB odhliadnuc od konfliktu PCMCIA, 4MB chodia dobre. Skus vyskusat SIMM FastPage no EDO, 70ns alebo 60ns.
    Minimig 4MB/ARM ; FPGA Arcade ; Amiga 500 ; Amiga 2000 ; Amiga 1200 ; AOS 4.1 FE -> WinUAE

  19. #19
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    45
    Příspěvků
    2675
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    Lieh nepouzivaj, podporuje oxidaciu..., toto pouzivam doma:
    http://www.gme.cz/chemicke-pripravky...0-ml-p744-012/
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  20. #20
    zz_indigo's Avatar
    Datum registrace
    15.01.2009
    Město
    Koplotovce
    Věk
    41
    Příspěvků
    545
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Elbox 1230/40 MHz II Turbo

    kontakt je zas kyselina takze neviem co je lepsie ;-)

Podobná témata

  1. Elbox A701.zip
    By Fery in forum Hardware
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 02.12.2012, 19:00:56
  2. Vymena baterky Elbox/600 1MB
    By eddie in forum Hardware
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 08.03.2012, 19:20:01
  3. Elbox 1204
    By Omachel in forum Hardware
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 02.05.2008, 20:18:08

Povolení psaní zpráv

  • Nemůžete otevírat nová témata
  • Nemůžete odesílat odpovědi
  • Nemůžete připojovat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •  
Thumbnail Screenshots by Thumbshots