Zobrazuji výsledky 1 až 11 z 11
  1. #1
    MisticJoe's Avatar
    Datum registrace
    29.05.2007
    Město
    Praha
    Věk
    40
    Příspěvků
    1624
    Post Thanks / Like

    Výchozí MorphOS - pár otázek do začátku

    Tak jsem se stal "hrdým" majitelem Pegasosu 1 - hrdým v uvozovkách, protože zatím se v tom plácám jak moucha v badasce. Za prvé mám problém najít rozlišení, které mi na monitoru bude fungovat (testováno na třech LCD prosím pěkně - HP LA2405wg, ASUS VK221S a jeden Phillips). Vždy, i po základní instalaci se nahodí nějaké zvláštní rozlišení, které se mi na monitor vůbec nevejde (a přitom vypadá jako hodně nízké - tak 640x480). Pokoušel jsem se přes nastavení monitorů v MOS použít jiné, ale nenabídne mi to nic vyššího, než 800x600 a "posouvátko" na ladění frekvence se při pohnutí úplně rozhodí (respektive údaj v něm se změní na nějaké nesmyslné mohačíselné hodnoty) a na Hz to vůbec nemá vliv. Takže se ptám, jak mám nastavit jiná rozlišení?
    Za druhé jsem se rozhodl pro vložení většího disku 120GB oproti 40GB, co tam měl MarK. I když jsem postupoval přesně podle návodu, udělal první partici 1GB FFS bootovatelnou, tak instalace proběhne, ale po restartu to vypíše, že nemůže najít žádný bootovatelný oddíl. Nemusí se udělat ještě něco navíc oproti návodu na netu? Koukal jsem i do různých fór, ale tak nějak bez výsledku - takové lamerské dotazy nikdo moc neřeší :-D

    edit: jo ještě bych doplnil - monitor připojen přes VGA, grafika prozatím Radeon 7000.

  2. #2
    ghh's Avatar
    Datum registrace
    14.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    43
    Příspěvků
    1315
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: MorphOS - pár otázek do začátku

    Bootovaci partition musi obsahovat soubor "boot.img", ale to tam asi mas. Jak startujes system ? Objevi se ti bootmenu, nebo pises do firmware ?
    Amiga DraCo DaMi PegasosII G4 G5

  3. #3
    MisticJoe's Avatar
    Datum registrace
    29.05.2007
    Město
    Praha
    Věk
    40
    Příspěvků
    1624
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: MorphOS - pár otázek do začátku

    Prosimte, vcera vecer jsem to uz tak nejak vyresil - nasel jsem jeste jeden monitor a na nem si MorphOS nastavil rozliseni sam. Taky jsem objevil navod na zapsani do firmware, cili Peg zacal bootovat a za pomoci Mrafa jsem jeste vyresil spravne nastaveni prvni partice (myslel jsem si, ze musi by bootovaci...). Kazdopadne jsem se dostal k dalsimu problemu - dost casto se mi devaliduje FFS a padaji mi i SFS partice. Jednoduse nejakou chvili to funguje bez problemu a pak najednou zacne disk srotit a vyhazovat chyby. Tak nevim, jestli na Peg1 neni uz 120GB (deleny na 5 oddilu) moc a nebo se musi nejak jeste nastavit treba MaxTransfer?

  4. #4
    Velký vezír IDEfix's Avatar
    Datum registrace
    05.09.2006
    Město
    Dvůr Králové n/L
    Věk
    53
    Příspěvků
    1603
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: MorphOS - pár otázek do začátku

    V Pegině I mam 250GB disk a bez problémů, ale pamatuju si, že ve verzi MOS 2.4 nebo 2.5 byl nějakej pošahanej nástroj pro správu HDD...
    Zkus kontaktovat Lukyho, vždycky rád poradí
    AmigaServiceMan

  5. #5
    MisticJoe's Avatar
    Datum registrace
    29.05.2007
    Město
    Praha
    Věk
    40
    Příspěvků
    1624
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: MorphOS - pár otázek do začátku

    Uz jsem tam dal zpatky 40ku. S tou to chodi. Nicmene instalace OSu dopadla nejak divne. Mam tam nejaky font, co neumi ceske znaky a vubec zadne skiny... A font se mi nedari zmenit. Ach jo...

  6. #6
    Dedy's Avatar
    Datum registrace
    10.04.2009
    Město
    Vyškov
    Věk
    70
    Příspěvků
    1611
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: MorphOS - pár otázek do začátku

    Řekl bych to s klasikem, když už se všechno pokazí a dok...í, je na řadě přečíst si manuál.
    Ale bez legrace, i já jsem ten BFU co zvládl MorpOS skoro sám, a podle mne to bylo v manuálu docela dobře popsané, i s tou mojí kulhavou english to šlo.Ale chce to hlavně ččas a trpělivost. Jenom raději nemíchej moc filesystémů dohromady, boot partition s boot.img má být ffs, a ostatní nechej sfs. Takhle mi to fungovalo.
    Amiga 600, Fúria EC020, Powerbook G4, 1.67GHz, MOS3.11, zatím neregistrovaný,
    Asus Zenbook Prime UX32VD Xubuntu 18.04

  7. #7
    Sponzor Falcon_11's Avatar
    Datum registrace
    16.04.2009
    Město
    Kúty (SK) (Senica)
    Věk
    40
    Příspěvků
    211
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: MorphOS - pár otázek do začátku

    Priklanam sa tiez k Dedymu, dobre ti radi, hlavne ten cas a trpezlivost aby si mal. Sice ja mam Peg 2, ale malo by to byt s Peg1 v podstate to iste. Bootovaciu partition mam FFS, Max tranfer = 0x7fffffff , Mask=0xffffffff, Mount. Prticia kde je Morphos system mam SFS, Max transfer=0x7fffffff, Mask=0xffffffff, Boot. Este odkaz na staru verziu prirucky http://www.morphos-news.de/beta2help/qstart_sk.html, alebo http://www.morphos-news.de/beta2help/qstart_cz.html Nech sa dari.
    Powerbook 17" G4 / 1.67GHz + Ati Mobility 9700 128bit + MorphOS 3.11 + MAC OS X 10.5.8+ LubuntuPPC 16.04
    Amiga 1240 / 25MHz + PPC603 / 210Mhz + AGA + 64MB_FastRam, AOS3.1, 8GB_CF, FastATA
    Amiga 600 + Furia EC020 + CF + 3COM PCMCIA Network Card

    Amiga_CD32 + Paravision_SX1

    DEAD Pegasos2 G4 / 1GHz + Ati_Radeon 9250 128bit + Soudblaster live 5.1 + MorphOS_3.1 Registered
    DEAD Amiga 1260 / 66MHz + PPC603+ / 233Mhz + BVision + 128 MB_FastRam, AOS3.1, AOS3.9, AOS4.0, FastATA

    registered on
    http://amigamap.com/amiga-slovak_republic.html

  8. #8
    MisticJoe's Avatar
    Datum registrace
    29.05.2007
    Město
    Praha
    Věk
    40
    Příspěvků
    1624
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: MorphOS - pár otázek do začátku

    Jop, včera jsem udělal ještě jednou instalaci na menší disk a tentokrát už všechno šlape jak má. Už tam mám ultimate pack a teď zbývá počkat na ramky a lepší grafárnu abych si mohl hrát pořádně

  9. #9
    Dedy's Avatar
    Datum registrace
    10.04.2009
    Město
    Vyškov
    Věk
    70
    Příspěvků
    1611
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: MorphOS - pár otázek do začátku

    Tak a teď to zkus na ten větší HD, už o nic nejde, ale omezení na velikost tam určitě nebylo, možná značka? Ale s tím jsem se nesetkal, šlapaly jak Seagaty, tak WD, bez problémů, měl jsem tam tuším i 320G svého času, a kromě systémového partitionu byly další tak cca do 100GB, a na konci byl ještě Linux.
    Amiga 600, Fúria EC020, Powerbook G4, 1.67GHz, MOS3.11, zatím neregistrovaný,
    Asus Zenbook Prime UX32VD Xubuntu 18.04

  10. #10
    MisticJoe's Avatar
    Datum registrace
    29.05.2007
    Město
    Praha
    Věk
    40
    Příspěvků
    1624
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: MorphOS - pár otázek do začátku

    No já tu mám právě jen jeden větší IDE disk, a to je ta Barracuda, co se pegovi nelíbí. Stejně jsem přemýšlel a 40GB nejspíš stačí Filmesy tam tahat nebudu, je nějakou music a gamesky...

  11. #11
    Dedy's Avatar
    Datum registrace
    10.04.2009
    Město
    Vyškov
    Věk
    70
    Příspěvků
    1611
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: MorphOS - pár otázek do začátku

    Tak to je pravda, 40GB je pro Pega tak akorát, a to se vším všudy, pokud to nemá být HomeMediaCenter .
    Amiga 600, Fúria EC020, Powerbook G4, 1.67GHz, MOS3.11, zatím neregistrovaný,
    Asus Zenbook Prime UX32VD Xubuntu 18.04

Podobná témata

  1. MorphOS na eMacu
    By JOeAim in forum MorphOS a MorphOS PowerUP
    Odpovědí: 24
    Poslední příspěvek: 30.09.2010, 14:05:28
  2. Pár dotazů do začátku
    By Prober in forum AmigaOS 4.x obecně
    Odpovědí: 18
    Poslední příspěvek: 23.01.2010, 23:04:56
  3. Pár otázek ohledně A1200 (a CD32)
    By MontyMole in forum Otázky začátečníků
    Odpovědí: 12
    Poslední příspěvek: 19.11.2008, 00:53:03

Povolení psaní zpráv

  • Nemůžete otevírat nová témata
  • Nemůžete odesílat odpovědi
  • Nemůžete připojovat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •  
Thumbnail Screenshots by Thumbshots