Zobrazuji výsledky 1 až 12 z 12
  1. #1
    bigmac's Avatar
    Datum registrace
    21.04.2009
    Město
    Jičín, Staré Hrady
    Věk
    49
    Příspěvků
    683
    Post Thanks / Like

    Výchozí Započaly práce na SMP AROSu

    Již asi měsíc, pracuje Jason S. McMullan na podpoře SMP (symmetric multiprocessing) pro AROS. Krom více jádrového zpracování, by podpora SMP přínesla i zaklad MP (memory protection). Také Michal Schulz započal přenos SMP do AROS_x86_64.
    Minimig 4MB/ARM ; FPGA Arcade ; Amiga 500 ; Amiga 2000 ; Amiga 1200 ; AOS 4.1 FE -> WinUAE

  2. #2
    PowerD creator MarK's Avatar
    Datum registrace
    27.04.2009
    Město
    Praha
    Příspěvků
    219
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Započaly práce na SMP AROSu

    Tak to je skvělá zpráva, AROS a MorphOS toho sdílí docela hodně, tak třeba se pod MorphOSem konečně dočkáme i SMP podpory...

  3. #3
    pavlor's Avatar
    Datum registrace
    15.02.2007
    Město
    Sokolov
    Věk
    35
    Příspěvků
    409
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Započaly práce na SMP AROSu

    A pak ze to nejde! Drzim palce.
    Tak jsem zvedav, komu se to podari drive - AROS, MorphOS nebo AmigaOS4?

  4. #4
    Dedy's Avatar
    Datum registrace
    10.04.2009
    Město
    Vyškov
    Věk
    70
    Příspěvků
    1727
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Započaly práce na SMP AROSu

    Quote pavlor původně napsal: View Post
    A pak ze to nejde! Drzim palce.
    Tak jsem zvedav, komu se to podari drive - AROS, MorphOS nebo AmigaOS4?
    Tak tohle je asi to správné pořadí, na AmigaOS4.x se čeká už dosti dlouho...
    Amiga 600, Fúria EC020, Powerbook G4, 1.67GHz, MOS3.11, zatím neregistrovaný,
    Asus Zenbook Prime UX32VD Xubuntu 18.04

  5. #5
    pavlor's Avatar
    Datum registrace
    15.02.2007
    Město
    Sokolov
    Věk
    35
    Příspěvků
    409
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Započaly práce na SMP AROSu

    Na viteze tohoto zavodu bych si zatim nesazel, prece jen, v OS4 se infrastruktura pro SMP buduje jiz dost dlouho (minimalne pocinaje FinalUpdate z prosince 2006). Uvidime.

  6. #6
    Scavenger's Avatar
    Datum registrace
    01.01.1970
    Příspěvků
    0
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Započaly práce na SMP AROSu

    a co ji v os4 vyuzije? jen x1000?

  7. #7
    Czech Amiga News ExiE's Avatar
    Datum registrace
    12.04.2009
    Město
    NY
    Příspěvků
    1394
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Započaly práce na SMP AROSu

    Quote pavlor původně napsal: View Post
    Na viteze tohoto zavodu bych si zatim nesazel, prece jen, v OS4 se infrastruktura pro SMP buduje jiz dost dlouho (minimalne pocinaje FinalUpdate z prosince 2006). Uvidime.
    Nechci kazit vase nadseni, ale vzhledem ke kratke diskuzi, ktera probehla na amigaworld.net (a ty jsi tam taky reagoval), se SMP v AmigaOS4 jen tak nedockame.
    Steven Solie zacal blabolit neco v tom smyslu, ze lidem je jedno, jestli jde o SMP nebo ASMP, hlavne kdyz se konecne dockaji vyuziti draze koupeneho hardwaru (X1000).
    Rikat tomu muzeme "multi-core feature", ale opravdove SMP to nebude. Tj nejspis se dockame neceho na zpusob ASMP a vsechny aplikace co to budou nejak vyuzivat se budou pro to muset upravit...

    ta diskuze probehla zde

  8. Líbí se mi Scavenger - těmto lidem se příspěvek líbí
  9. #8
    pavlor's Avatar
    Datum registrace
    15.02.2007
    Město
    Sokolov
    Věk
    35
    Příspěvků
    409
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Započaly práce na SMP AROSu

    Pokud mne pamet neklame Cyrus (when it is done) ma take 2 jadra a tento design muze byt osazen i P5040 (4 jadra). Krome toho Freescale ma vicejadrove snad uz i nejlevnejsi modely - nova SAM na bazi P3041 ci T1020/T1040 taky nemusi byt spatna. Pokud chteji zustat na PowerPC, podpora vice jader je naprosta nezbytnost (nove e6500 jadro je dokonce dual-thread a v nejnizsim modelu - T2080 - jsou 4 jadra, tedy 8 threads).

  10. #9
    pavlor's Avatar
    Datum registrace
    15.02.2007
    Město
    Sokolov
    Věk
    35
    Příspěvků
    409
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Započaly práce na SMP AROSu

    Muj dojem byl zcela opacny - tedy SMP ano, ale s urcitymi omezenimi (sklenka napul plna, nebo napul prazdna? ). At uz to ve vysledku bude cokoli, podpora vice jader je dulezity krok vpred (a to plati samozrejme i pro AROS a MorphOS).

  11. #10
    Czech Amiga News ExiE's Avatar
    Datum registrace
    12.04.2009
    Město
    NY
    Příspěvků
    1394
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Započaly práce na SMP AROSu

    Moc by me zajimalo, kde Amigisti porad berou schopnost cekat (na) zazraky dobra dobra vypnu svuj skepto mod nicmene presto
    SMP a memory protection to jsou drobnosti, ktere bez toho, aby to neodnesla zpetna kompatibilita (a ted nemyslim 68k, ale nativni software) do AmigaOS4 nikdo v dohledne dobe vpasovat nedokaze. ASMP to je jina kava, to uz tu dokonce na Amize jdnou bylo (PowerUp, WarpUP) a neco podobneho se da ocekavat jako "AmigaMP".

  12. #11
    pavlor's Avatar
    Datum registrace
    15.02.2007
    Město
    Sokolov
    Věk
    35
    Příspěvků
    409
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Započaly práce na SMP AROSu

    Tak ja jsem v tomto ponekud extremni pripad - jako jeden ze tri poslednich podprovatelu Amiga.Inc jsem zvykly cekat na zazraky. A mas pravdu, funkcni SMP v AmigaOS (ci jinem obdobnem OS) by skutecne byl zazrak.

  13. #12
    PowerD creator MarK's Avatar
    Datum registrace
    27.04.2009
    Město
    Praha
    Příspěvků
    219
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Započaly práce na SMP AROSu

    No já sice nevím, jak jsou na tom vnitřně AmigaOS4 či MorphOS, ale AmigaOS3 fungoval zcela lineárně pro 99% aplikací. Tedy pokud byly aplikace správně naprogramovány, tak si lezly jen do své vlastní paměti, a na cizí pamět si sáhly jen díky semaforům a komunikaci mezi tasky, takže AmigaOS3 byl podle mě tak na 99% připraven na SMP/ASMP, protože když más plnohodnotný multitasking, tak musíš tak jako tak řešit, aby Ti víc programů nezapisovalo do stejné oblasti paměti a tak, tedy podpora více jader by byla jen otázkou systému. Co se týče memory protection, tam je to složitější, bez výrazného zpomalení to v podstatě není v současné době možné, pokud každý program nebude mít vlastní paměťové pole, které se prostě nebude prolínat s jinýma, jako je to třeba ve widlích.

  14. Poděkovat Lisiak4 - tito lidé za příspěvek poděkovali

Podobná témata

  1. Lokalizace AROSu
    By bigmac in forum AROS a další distribuce obecně
    Odpovědí: 16
    Poslední příspěvek: 15.04.2014, 00:58:55
  2. Čeština do AROSu
    By bigmac in forum Aplikace
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 26.11.2009, 11:40:27
  3. Kopírování z AROSu, nefunkční TCP/IP
    By bigmac in forum Aplikace
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 07.09.2008, 20:16:29

Povolení psaní zpráv

  • Nemůžete otevírat nová témata
  • Nemůžete odesílat odpovědi
  • Nemůžete připojovat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •  
Thumbnail Screenshots by Thumbshots