Stránka 1 z 4 1234 PosledníPoslední
Zobrazuji výsledky 1 až 20 z 71
  1. #1
    Sponzor Starej_Mraf's Avatar
    Datum registrace
    14.07.2007
    Město
    Starý Vestec
    Věk
    42
    Příspěvků
    1576
    Post Thanks / Like

    Výchozí ReCAP pro A1200

    Řekl bych, že vím skoro vše potřebné. Ale zajímala by mně jedna věc. Existuje v CZ/SK obchod, kde by měli všechny potřebné kondíky (a nejlépe tantaly)??? A druhá věc, když budu dělat recap, tak bych rád vyměnil nejen SMD kondíky, ale také ty klasické. Zároveň bych rád aby to nemusely být elyty. Které bych měl použít?

  2. #2
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    45
    Příspěvků
    2675
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    Nema zmysel vymienat, keramicke kondiky pokial nie su mechanicky poskodene, ani by som neporucoval! Cela Amiga je synchronizovana cez RC clanky, tie maju nastarost posuvanie signalov voci systemovim hodinam, aby vsetko slapalo. Pokial by doslo k vymene keramickych kondikov, moze dojst rozhaseniu timingu a Amiga moze byt nestabilna, alebo nepojde vobec. Elekrolity mozu, byt nahradene tantalmi, tu je dolezite najst vhodne puzdra aby sa dal kondenzator naletovat na povodnu plosku. Farnell k kazdej suciastke co predava ponuka k stiahnutiu datasheet s tabulkou puzdier v aky sa vyraba, to moze byt pomocka. SK/CZ e-shop su zamerane na cenu cize 90% ponuka lacnu alternativu Cinsky kondenzatorov. Osobne preferujem kvalitne Japonske Panasonic.
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  3. #3
    Sponzor Starej_Mraf's Avatar
    Datum registrace
    14.07.2007
    Město
    Starý Vestec
    Věk
    42
    Příspěvků
    1576
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    To jsem asi napsal blbě, hodlám měnit jen SMD elyty za tantalové. Tam je situace celkem jasná, mají buď 5mm nebo 6,3mm rozvor nožiček. Ale jsou tam ještě klasické vývodové elyty (tuším 4). Ty chci měnit taky. A taky bych je rád nahradil tantalovýma. Otázkou je, jestli seženu potřebnou kapacitu...

  4. #4
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    45
    Příspěvků
    2675
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    Tantali su urcene na zachytavanie/filtrovanie vysokofrekvencnej zlozky v napajani. Tie velke kondiky 1000uF a 470uF su urcene prave nizkofrekvencne filtrovanie, cize brumenie a vyhladenie napajania z pozostatku striedaveho napajania 50Hz. Tu by som nerobil zmenu.
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  5. Poděkovat Starej_Mraf - tito lidé za příspěvek poděkovali
  6. #5
    tmp's Avatar
    Datum registrace
    27.03.2011
    Město
    Bratislava
    Věk
    41
    Příspěvků
    37
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    kde-tu sa pise, ze tie dva elektrolyty na audio vystupe (pobliz cinchov) elektrolytmi nikdy byt nemali, osobne som tam dal radsej nepolarizovane
    k tym tantalom ta co vedie? videl som, ze niektori tie elektrolyty nahradzaju komplet keramickymi, tantaly na recap nie su bezne

  7. #6
    Sponzor Starej_Mraf's Avatar
    Datum registrace
    14.07.2007
    Město
    Starý Vestec
    Věk
    42
    Příspěvků
    1576
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    Zatímco úpravu s tantalovými už jsem viděl, tak s nepolarizovanými keramickými jsem úpravu nikde neviděl.... Můžeš hodit odkaz?

  8. #7
    ObiWanKen's Avatar
    Datum registrace
    25.01.2012
    Město
    Handlova
    Věk
    44
    Příspěvků
    498
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    Ja som niekde nasiel fotku s keramickymi audio kondikmi ked som hladal informacie okolo recapu.
    Presiel som vsetky mozne diskusie ale teraz to neviem najst. Ale pri vymene audio kondenzatorov som sa inspiroval aj tymto:
    http://www.amibay.com/showthread.php?t=42196

    Commodore udajne spravily chybu pri type audio kondenzatorov.
    http://joj.home.texas.net/amigacap.html

    Ja som sa rozhodol to urobit podobne ale z dovodu, ze pri vymene na A600 je treba vybrat konektor pre klavesnicu.
    Nieje tam dost miesta na pracu. Tak som to potom spravil aj na A1200.
    Takto to dopadlo:
    Klikněte na obrázek pro zobrazení větší verze

Název: A1200Audio.jpg
Zobrazeno: 238
Velikost: 89,7 KB
ID: 4858





    Tak som nieco nasiel, na fotkach je to vidiet. Ale ta foto co som nasiel bola krasne z blizka nafotena.
    http://www.amibay.com/showthread.php?t=37139
    Naposledy upravil ObiWanKen : 22.11.2013 v 13:04:09
    MiST | Amiga 600 Furia EC020 | Amiga 1200 ACA 1231 | Sharp MZ800 | ZX Spectrum 48k | Didaktik M | Didaktik Gama | C64 U1541II | Atari 800XL | Atari 130XE U1MB+SIDE2.

  9. Líbí se mi voodoo - těmto lidem se příspěvek líbí
  10. #8
    tmp's Avatar
    Datum registrace
    27.03.2011
    Město
    Bratislava
    Věk
    41
    Příspěvků
    37
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    Quote Starej_Mraf původně napsal: View Post
    Zatímco úpravu s tantalovými už jsem viděl, tak s nepolarizovanými keramickými jsem úpravu nikde neviděl.... Můžeš hodit odkaz?
    napr. tu

    http://eab.abime.net/showthread.php?t=67932

  11. Poděkovat Starej_Mraf - tito lidé za příspěvek poděkovali
    Líbí se mi voodoo - těmto lidem se příspěvek líbí
  12. #9
    Sponzor Starej_Mraf's Avatar
    Datum registrace
    14.07.2007
    Město
    Starý Vestec
    Věk
    42
    Příspěvků
    1576
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    Tak to je dobrá inspirace!

  13. #10
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    45
    Příspěvků
    2675
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    Nakolko uz koncim s opravami dosiek, chcem sa podelit zo skusenostami pri opravach Amig. Po X rokoch su dosky v horsom a horsom stave, uz nepostacuje iba recap elektrolitickych kondenzatorov, treba recapu venovat ovela viac pozornosti. Nejedna sa uz len o vymenu kondenzatorov za par korun, ale aj repas spojou co su znicene vytecenou kyselinou. Na prvy pohlad je vsetko v poriadku, napachana skoda je viditelna az ked sa odletuju vsetky suciastky z okolia vyteceneho elektrolitu, oprava vyzaduje 3-5 nasobny cas oproto obycajnemu recapu. Dalej aj po vycisteni a repase spojou a naletovanie ocistenych suciastok nemusi prist k spaseniu a doska nemusi pracovat spravne. Jedna zo zakernych veci vyteceneho elektrolitu je ak zasiahne keramicke kondezatory tych je na doske niekolko nasobne viac ako elektrolitov. A teraz k veci, ak elektrolit vytecie na keramicky kondezator, ten casom strati svoje vlastnosti a nasiaknutim kyseliny sa premeni na odpor (znamena skrat). To v praxi znamena, ze doska moze zostane uplne mrtva, zo skusenosti sa najviac problemova cast moze byt audio, racapom a vymenou zvukoveho predzosilovaca nemusi prist k naprave cisteho audio zvuku. Problem sa najviac prejavuje u A4000 kde aj po peclivom vycisteni a vymenou poskodenych komponentov nemusi prist k ocakavanemu zlepseniu zvuku, je preto vhodne vymenit aj keramicke kondiky, to vsak vyzaduje ovela vacsiu finacnu investiciu a tiez cas straveny na hladanim zavady.
    Naposledy upravil Boboo : 12.06.2015 v 12:57:03
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  14. Poděkovat jack-3d, zdenek_j, springy, bigmac, IDEfix, krtek11, CodEx, Delihc, Cyberian - tito lidé za příspěvek poděkovali
    Líbí se mi ObiWanKen, pepapantak, Prober, venox - těmto lidem se příspěvek líbí
  15. #11
    D.T.A. Software Studio DJM's Avatar
    Datum registrace
    03.02.2013
    Město
    Nitrianske Rudno
    Věk
    37
    Příspěvků
    907
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    Kedze ma Boboo v inom vlakne doplasil ze vytekajuce kondiky mozu narobit peklo na doske, aj ked doska vyzerala "ako vcera vyrobena", tak som sa rozhodol pre vymenu kondikov. Zatial aspon na tej jednej doske, ktora nehra dobre audio (jeden kanal je tichsi). Ak to zvladnem a bude to fungovat (nerad by som znicil amigu), tak zmenim aj na ostatnych doskach. Okrem tejto dosky mam este 2 "nove" amigy - escomacke A1200 rev.1D4 a v towery moju najoblubenejsiu commodoracku rev.2B pouzivanu od prveho stretnutia s amigou (cca. 1994), ktore idu zatial perfektne...

    K Amigam sa dostanem az za 2 tyzdne, tak zatial nemozem skusit "tycinkovy" test.

    Povodne som myslel, ze objednam balenie kondikov z amigakitu, nejake mi ponukali aj z amigastore od ktorych som kupil dosku. Potom som cital rozne vlakna na forach a rozhodoval sa aku nahradu pouzit. Lenze vela ludi vela nazorov. Niekto pise ze tie z amigakitu su nekvalitne, dalsi odporuca tantaly, niekto spominal aj tie kremikove.
    Uz som bol rozhodnuty pre tantaly, ale tie vraj maju inu charakteristiku,atd.
    Nakoniec som sa asi rozhodol pre rovnake elektrolity ake tam aj su. Ved vydrzali vyse 20 rokov.

    Boboo, nemas niekde zoznam ( 6 typov pouzitych v A1200 1D4 ) s objednavacimi kodmi tebou preferovanych japonskych Panasonic z toho farnellu ?
    Amiga 1200T (E/Box)+BlizzardPPC 603p/363+060/66+BVision PPC+256MB+KS3.1+Cocolino+Lyra 2+Fast Ata MK-IV+320GB WD Blue 3200AAJB PATA HDD(PFS3)+dvdrw+dvd+cf2ide
    Amiga 1200+BlizzardPPC 603e/210+040/25+128MB+KS3.1+CF4GB(PFS3)

  16. Líbí se mi jack-3d - těmto lidem se příspěvek líbí
  17. #12
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    45
    Příspěvků
    2675
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    @DJM
    predovsetky som ta nechcel vyplasit, skor informovat co mozes ocakavat. Kondiky ktore pouzivam som uz tu publikoval, pozri sem, SMD prevedenie. Klasicke radialne kondiky 1000uF/16V a 470uF/16V netreba extra specialne vyberat za zmienku stoji, ze treba si zaobstarat 105°C, pretoze Amiga vyzaruje velke teplo do prostredia. V odbornych clankoch som cital, ze znizenie teploty o 10°C predlzuje zivotnost kondenzatorov o raz taky cas. Napriklad kondenzator do prostredia 105°C ma zivotnot cca 3000 hodin, ak vsak teplota klesne o 10°C nizsie, zivonost je uz 6000 hodin. Znizenie teploty o dalsich 10°C je predlzi zivotnost az na 12000 hodin. Cize oplati sa chladit a znizovat teplotu prostredia v Amiga CASE, urcite tym menej budu trpiet veskere suciatky na doske.

    Nesom odbornik na kondenzatory, informacie ktore som si nastudoval su asi taketo, tantalove kondenzatory su dobre do narocnejsieho prostredia na filtrovanie neziaducich zloziek v napajani, rozhodne maju lepsiu zivotnost v narocnom prostredi. Nie su vsak vhodne na do NF techniky ako je audio, nepytajte sa ma preco. Tantal je vhodny na zachytavanie naziaducich zloziek v napajani, na vysoke zakmity a rozne neziaduce zlozky su urceny keramicke kondenzatory. Vymena elektrolickych kondenzatorov iba za keramicke je dost nezodpovedne, pretoze filtrovanie nie je dostacujuce. Elektrolicky kondenzator vyruzi nizkofrekvecne vlnenia a zakmity, naopak keramicke zachytavaju vysokofrekvecne rusenie, cize filtracia musi byt dualna. Keramicke kondenzatory su uz na doske kazdej Amigi, kazdy integrovany obvod uz ma niekolko stupnovu filtraciu keramickych kondezatorov. Preto nie je vhodne to dalej duplovat na ukor elektrolitov, je to krajne nezodpovedne a lamerske!
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  18. Poděkovat DJM, Jack - tito lidé za příspěvek poděkovali
    Líbí se mi CodEx, bogy - těmto lidem se příspěvek líbí
  19. #13
    D.T.A. Software Studio DJM's Avatar
    Datum registrace
    03.02.2013
    Město
    Nitrianske Rudno
    Věk
    37
    Příspěvků
    907
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    Kondiky podla Bobooa z ineho vlakna:

    Quote Boboo původně napsal: View Post
    Panasonic - Japan
    969-4471 / 10uF 35V - CASE C
    969-4382 / 47uF 16V - CASE D
    969-4331 / 100uF 6,3V - CASE D
    969-4480 / 22uF 35V - CASE D
    Este by som mal par dotazov. Prvym z nich je, ze v katalogu uvadzaju krajinu povodu Malaysia a nie Japan (okrem posledneho typu). Je to ok ?

    Skusal som vybrat kondiky s dlhsou zivotnostou. Bohuzial nie vsetky maju pri rovnakom pocte hodin rovnaku vysku. Tie tebou vybrane maju vsetky vysku 5,4mm. Tie co som vybral ja maju vysku 5,8mm, co by hadam nemuselo vadit. Druhy (47uF) a stvrty (22uF) kondik pri 3000hodinach maju vysku uz 7,8mm a to je uz asi vela ci nie ?
    Dalej neviem co znamena "Ripple Current AC", hodnoty v mojich kondikoch su ine ako v tvojich a neviem ci tomu venovat pozornost. To su asi jedine rozdiely oproti tym tvojim ( vyska, ripple current ac a lifetime ).

    Pouzijem tieto :

    171-4704 / 10uF 35V (3000h, 5,8mm vyska)
    171-4730 / 47uF 16V (5000h, 5,8mm vyska), alebo: 171-4694 (3000h, 7,8mm vyska)
    171-4686 / 100uF 6,3V (3000h, 5,8mm vyska)
    171-4745 / 22uF 35V (5000h, 5,8mm vyska), alebo: 171-4705 (3000h, 7,8mm vyska)

    Keby som chcel vsetky typy so zivotnostou 5000h, tak zase treti kondik (100uF) je pri tejto zivotnosti len s vyskou 7,8mm.

    Tie klasicke radialy som vybral tieto:
    969-1952 / 1000uF 10V (3000h, 16mm vyska) alebo 234-6253 (8000h, 12,5mm vyska, Rubycon)
    969-2053 / 470uF 16V (3000h, 12,5mm vyska)

    Tu uvadzaju tie klasicke na 10V, ale to by hadam nemalo vadit ked je viac (16V):
    http://qa.retro-commodore.eu/index.p...-for-a1200-1d4

    Ak teda mozem pouzit tie co som vybral vyssie, tak mi daj prosim schvalenie, ak nie tak objednam tie co si vybral ty a nebudem spekulovat. Dik.

    PS: Pri vybere (vyhladavani) som bral do uvahy: kapacitu,voltage,case,diameter,height a lifetime.

    edit: v poslednom (22uF) som mal preklep...
    Naposledy upravil DJM : 28.09.2015 v 19:57:08
    Amiga 1200T (E/Box)+BlizzardPPC 603p/363+060/66+BVision PPC+256MB+KS3.1+Cocolino+Lyra 2+Fast Ata MK-IV+320GB WD Blue 3200AAJB PATA HDD(PFS3)+dvdrw+dvd+cf2ide
    Amiga 1200+BlizzardPPC 603e/210+040/25+128MB+KS3.1+CF4GB(PFS3)

  20. #14
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    45
    Příspěvků
    2675
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    Aby som to upresnil, moj vyber spocival aby kondiky splnali 105°C, kvaliny material, velkost puzdra ako povodne prevedenie a dostupnost. Panasonic znacka moje poziadavky splnala. Ano nemusi byt kondenzator vyrobeny v Japonsku tak ako Citroen je Francuzske auto, ale vyraba sa na Slovensku. Spolieham na vyrobnu technologiu tejto znacky. Samozrejme ty si mozes zo sotimentu vybrat este vyssie kvalitu, pokial splnis parametre ktore su dane, ako velkost puzdra, diameter, vyska, kapacita, voltaz, °C, zivotnost v spickovom zatazeni. Pokial chces pouzit 105°C 3000/h, tak puzdro bude vyssie ako povodne prevedenie 4,8 mm / 5 mm, to je skor len esteticka zalezitost.

    Ripple Current AC, viac tu
    Ak chces ist este viac do hlbky a mat fundovanejsie informacie tak si precitaj toto
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  21. Poděkovat DJM, Jack - tito lidé za příspěvek poděkovali
  22. #15
    D.T.A. Software Studio DJM's Avatar
    Datum registrace
    03.02.2013
    Město
    Nitrianske Rudno
    Věk
    37
    Příspěvků
    907
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    Tie hodnoty ripple current ac (vlnenie striedaveho prudu) myslim ze sa viac tykaju kondikov pre zdroje a podobne,ked ich presiahnu moze kondik explodovat. Kondiky na Amiga doske uz su za zdrojom a prakticky sa jedna o jednosmerny obvod, takze tie hodnoty uvadzane pri kondenzatoroch budem ignorovat..
    Naposledy upravil DJM : 17.09.2015 v 20:55:40
    Amiga 1200T (E/Box)+BlizzardPPC 603p/363+060/66+BVision PPC+256MB+KS3.1+Cocolino+Lyra 2+Fast Ata MK-IV+320GB WD Blue 3200AAJB PATA HDD(PFS3)+dvdrw+dvd+cf2ide
    Amiga 1200+BlizzardPPC 603e/210+040/25+128MB+KS3.1+CF4GB(PFS3)

  23. #16
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    45
    Příspěvků
    2675
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    Quote DJM původně napsal: View Post
    Tie hodnoty ripple current ac (vlnenie striedaveho prudu) myslim ze sa viac tykaju kondikov pre zdroje a podobne,ked ich presiahnu moze kondik explodovat. Kondiky na Amiga doske uz su za zdrojom a prakticky sa jedna o jednosmerny obvod, takze tie hodnoty uvadzane pri kondenzatoroch budem ignorovat..
    Ano aj nie, ta hodnota je dolezita ak kondenzatory chces vyuzit v pulznych zdrojoch naopak, ak chces filtrovat napajanie s trafa co je vlnenie 50/60Hz su kondenzatory s vysokym koeficientom AC neucinne, vid. odkaz co som uviedol hore.
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  24. #17
    bogy's Avatar
    Datum registrace
    11.05.2011
    Město
    Levice
    Věk
    45
    Příspěvků
    110
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    @Boboo

    Riešil si typ pájky pri recapoch ? Teda či je vhodné používať bezolovnatú pájku na PCB kde je použitá klasická olovnatá pájka ? Alebo je to jedno a môže sa to kludne miešať navzájom ?

    Neviem či pri výrobe A600/A1200 používali bezolovnatú pájku. Asi vtedy ešte nie. I keď si pamätám, že v tých starých časoch, cca rok 1994, keď som rozobral svoju A1200, tak som sa divil akú modernú SMD miniaturizáciu na PCB použili. V tom období som mal rozobraté 486-tky, aj prvé Pentiá, a tam väčšinou vyzerali plošáky o dosť zaostalejšie. Myslím tým to, že nepoužívali tak miniatúrne SMD. Často bolo vidno na doskách aj klasické rezistory. Celkovo mi vtedy ten amigácky motherboard prišiel o dosť modernejší ako motherboard na PC.
    Naposledy upravil bogy : 26.09.2015 v 23:38:23
    A1230, A1260, A600, Furia EC02, S628, A2K | ZX 81, Spectrum 48, 48+, 128, +2A, +2B | Sord M5 | C 64 |Atari 1040 STFM, 800 XE, XL | Didaktik Kompakt, M, Gama | Ondra | PMD 85 | PP 01 | Sharp MZ-721

  25. #18
    rok's Avatar
    Datum registrace
    15.01.2013
    Město
    Nova Dubnica
    Příspěvků
    149
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    Niekolkokrat som dal sancu pajke SN97Ag2Cu1, ale stalo to za h.... potrebuje vyssiu teplotu, po stuhnuti ostane matna... asi je to len vec preferencii, ale ja mam rad zrkadlovo lesklu pajku.
    Aj SMD pajkovacie pasty "RoHS" po roztaveni a stuhnuti maju taku krupicovu strukturu... nemam ich rad.
    Najradsej klasicka Sn60Pb40 s dobrym tavidlom. Nerob si starosti s miesanim s RoHS pajkou, nic zle tym nespravis.
    Naposledy upravil rok : 28.09.2015 v 15:47:04
    C= A1200, Blizzard 1230-IV/50Mhz + FPU + 64MB RAM, CF 16GB, IndyAGA MKII, PCMCIA WiFi, 24" LCD

  26. #19
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    45
    Příspěvků
    2675
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    Takto, v tych rokoch ked sa vyrabal Amiga nikto neriesil nejake zivotne prostredie, takze pajka bola 60% cin a 40% olovo, pri hi-tech 60% cin; 38% olovo a 2% med. Tato pajka bola velmi kvalitna aj vdaka tomu tie Amigi do teraz slapu pretoze olovo dodavalo pajke elastickost a tak pri narazoch a otrasoch plosneho spoja nedochadzalo k mikrotrhlinam (studene spoje). V dnesnej dobe je moderne (nariadenie EU a vyhlaska ROHS) pouzivat nezavadne materiali, tak aj pajka presla modifikaciou, 97% cin; 3% striebra a stopove prvky medi. Pajka je nezavadna, zial velmi krehka staci mensi otras, rychla zmena prostredia (chlad, teplo) a dochadza k mikrotrhlinam, unava spojou a tak vznikaju studene spoje. Preto dnesna technika vydrzi sotva 2-3 roky. Dalsim negativom je, ak je pomer kovov v pajke nevhodny, cin presiahne hranicu 97% dochadza k oxidacii cinu ak teplota klesne pod 13°C, vola sa to cinovy mor. Videl som spoje ktore sa rozpadli na prasok, preto sa pajka ciastocne zuslachtuje striebrom a medou.

    Negativom olovnatej pajky su toxicke vypary ktore vznikaju pri taveni. Prehrievanim pajka oxiduje a uvolnuju sa jedovaste plyny (jeden z dovodou preco sa uz nechcem zapodievat opravami stareho zeleza, mimo ine). Bezolovnata pajka je o nieco bezpecnejsia, vypary neobsahuju olovo, ale to neznamena, ze vypary nie su toxicke. Treba dobre vetrat, tiez nie je vhodne vytecene kondiky ospajkovat, lepsie ich je vykrutit alebo odstrihnut.

    Takze vyber si, co je pre teba, alebo pre Amigu vhodnejsie ;-)
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  27. Poděkovat bogy - tito lidé za příspěvek poděkovali
    Líbí se mi rok - těmto lidem se příspěvek líbí
  28. #20
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    45
    Příspěvků
    2675
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: ReCAP pro A1200

    Pri Sn97Ag3 alebo Cu(x), je nutna vysia teplota tavenia, niekde pri 231°C oproti olovnatej 190°C. Vysia teplota akceleruje oxidaciu cinu a tak spoj je matny! Ak cas zahriatia je kratsi, spoj sa leskne.
    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

Povolení psaní zpráv

  • Nemůžete otevírat nová témata
  • Nemůžete odesílat odpovědi
  • Nemůžete připojovat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •  
Thumbnail Screenshots by Thumbshots