Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazuji výsledky 1 až 20 z 32
  1. #1
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    122
    Post Thanks / Like

    Question BlitzBasic 2.1

    Zdravím, začínám s jazykem BlitzBasic 2.1. V manuálu k němu jsem našel zmíňku, že se dají používat unsigned proměnné. Nemohu však přijít na to jak to zapsat. Nikde jsem o tom nenašel žádnou informaci, jen to že se má v kompilační volbách vypnout debug error, aby zbytečně nevypisoval chyby, že je proměnná mimo rozsah a také to, že se to používá pro některá volání systémových funkcí.

    Například pokud napíšu:
    Code:
    znak.b = 127
    tak mám signed proměnnou od -127 do 127.

    Jak ale na zápis unsigned proměnné? Dá se to nějak přes NewType?

  2. #2
    Czech Amiga News ExiE's Avatar
    Datum registrace
    12.04.2009
    Město
    NY
    Příspěvků
    1386
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    ja bych to povazoval za chybu v manualu. Ani pozdejsi verze na pro PC nemely unsigned promenne

  3. Poděkovat Cyberian - tito lidé za příspěvek poděkovali
  4. #3
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    122
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    Ahoj před týdnem jsem si opět sednul k BlitzBasicu. Prasepárty už se blíží a tak mne to motivovalo.
    A opět jsem tu, abych nabral nějaká moudra. Pořídil jsem si tu novou polskou knihu v anličtině k BlitzBasicu. Je parádní a srozumitelná. No, co ale je asi už mimo rámec té knihy je jak vlastně se všemi těmi příkazy na to
    Vrtá mi hlavou jak vypadá ve hrách hlavní smyčka , kde se čeká na vstup hráče k ovládání postavy, zároveň se řeší pohyb spritů a jejich rozhodování kam půjdou, do toho se řeší ještě hudba a možná i multiplayer .
    No, a také to jak překonat omezení 8 spritů. Zatím jsem v půlce knihy někde u obsluhy myši a blitz módu
    “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” - Thor Heyerdahl

  5. Líbí se mi Scavenger - těmto lidem se příspěvek líbí
  6. #4
    - Predseda's Avatar
    Datum registrace
    04.10.2006
    Město
    LV-426
    Věk
    41
    Příspěvků
    4438
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    Jo, já jsem tady tu knihu už popisoval, nejsem schopný podle ní něco napsat.
    "pořád lepší než stará s vypižlanýma dírama" (Solaris104 2017)



  7. Líbí se mi Chain - těmto lidem se příspěvek líbí
  8. #5
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    122
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    Aha takže je nás tu více. Jinak jediné co jsem k obejití těch 8 spritů našel je "beam racing" a to je pro mne jako začátečníka silné kafe. Nejdříve zkusím vůbec nakreslit postavu a šoupat s ní po obrazovce.
    “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” - Thor Heyerdahl

  9. #6
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3457
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    Myslis hw sprity? Hardware (myslim ze to dela Denise) ma pouze 8 kanalu na sprity ve ctyrech barvach a nebo kdyz se slouci, tak 4 sprity v 16-ti barvach pri 16 bit sirce a maji neomezenou vysku. Je to sloupec 16 bitu siroky pres celou vysku obrazovky. To je definitivni jak na AGA tak ECS.

    Nicmene existuje postup jak pomoci copperu jeden sprit rozdelit na vice casti, ktere nemohou ale lezet na stejnem radku. Tedy ze ten sloupec sprity rozsekas a kazda cast muze lezet v jine casti obrazovky, ale pouze stranove posunuta, coz je samozrejme omezujici. Funguje to tak ze copper ve vhodny okamzik rekne, ze se ten sprit zobrazuje v jinem sloupci na obrazovce nez doted a vyuziva se mechanizmu jak se kresli obraz na obrazovku, tedy po radcich od shora dolu, pricemz v zavislosti na vertikalni pozici prave kresleneho radku prehodis horizontalni umisteni spritu jinam.

    Myslim ze se hw sprity kvuli temto omezenim ve hrach moc nepouzivaji. Jinak je to sikovna vec, pokud umis hw Amigy vyuzivat komplexne, coz je ta magie, aby jsi z toho vyzdimal hodne.

  10. Líbí se mi Cyberian, springy - těmto lidem se příspěvek líbí
  11. #7
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    122
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    A jak to lidé dělají když nepoužívají sprity? Je to pak jen o hrubém vypisování každého bodu zvlášť (což asi velmi sníží výkon)? Sami si pak musí řešit jakýsi buffer části grafiky, kterou postava přemazala a vracet ji z5 na místo?
    “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” - Thor Heyerdahl

  12. #8
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3457
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    Ano, dela se to priblizne tak. Oni se sprity ruzne chytre vyuzivaji prave v kombinaci s copperem, ale urcite (vetsinou) ne na postavy, strely, auta..... na coz bys to asi chtel. Je jich malo a maji malo barev, i kdyz na kurzor mysi je to super

    Kdyz vezmu treba A500, protoze u vykonnych procaku to je jinak, tak se na prenos grafiky vyuzivaji budto instrukce CPU pro blokove prenosy dat, nebo blitter, coz je zase DMA komponenta v Denise urcena prave pro presun bloku dat graficke pameti bez ucasti procesoru. Opet v kombinaci s copperem je v tom velka sila.

    Blitz na to ma take funkce a uz jsem se o tom zminoval drive, ale v AmigaFuture vychazi serial o Blitzu kde presne tohle popisuji. Prvni kapitoly nebyly prilis zazivne, ale druha pulka uz je vylozene o tom co asi potrebujes.

  13. Líbí se mi Cyberian - těmto lidem se příspěvek líbí
  14. #9
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3457
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    Skoro vsechno o HW Amigy se dozvite v "originalni" dokumentaci Amiga Hardware Reference Manual,

    http://www.bombjack.org/amiga/amiga-books.htm (uplne dole je treti cerne vydani)

    Je to na webu vsude. Vyslo to i cesky na diskete jako interaktivni manual a ja to nekde mel i v TXT, ma to vytistene na jehlickovce, ale ten puvodni text uz nemuzu nikde najit. Je to sice o assembleru, ale je tam presne to co pisu, clovek se z toho dozvi, jak Amiga funguje a jak se co zhruba dela.

  15. Poděkovat Cyberian - tito lidé za příspěvek poděkovali
  16. #10
    - Predseda's Avatar
    Datum registrace
    04.10.2006
    Město
    LV-426
    Věk
    41
    Příspěvků
    4438
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    Quote Cyberian původně napsal: View Post
    A jak to lidé dělají když nepoužívají sprity? Je to pak jen o hrubém vypisování každého bodu zvlášť (což asi velmi sníží výkon)? Sami si pak musí řešit jakýsi buffer části grafiky, kterou postava přemazala a vracet ji z5 na místo?
    Místo HW spritů se použíjí BOBy (Blitter OBjecty). Trik s rozsekaným spritem co tu zmiňoval Dóďa je vidět třeba v Agony. Když prší, je obrazovka plná kapek, ale žádné dvě nejsou na stejném řádku (resp. myslím že je to po dvojicích, protože se použily dva rozsekané sprity). Vypadá to efektně a přitom to moc nezatěžuje procesor.

    Franck Saurer to krásně popsal na svém webu http://francksauer.com/index.php/gam...games/10-agony

    Je to odstavec zhruba ve čtvrtině, Hardware Sprites, Ten web je úžasné čtení.
    Naposledy upravil Predseda : 11.10.2018 v 10:22:05
    "pořád lepší než stará s vypižlanýma dírama" (Solaris104 2017)



  17. Líbí se mi Doda, springy, Cyberian, zdenek_j - těmto lidem se příspěvek líbí
  18. #11
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3457
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    Ten web si musim precit, to vypada super. O spritech tam pisou ze ze dvou je dest, pak strely nepratel, sova, jeji stit a strely, pricemz to udelali tak chytre, ze strely nepratel jsou jeden sprite a zadna ze strel tedy nemuze byt na stejnem radku jako jina. To je ta "sila hardware" co jsem psal, ale chce to znalosti, jinak to nejde navrhnout.

  19. #12
    D.T.A. Software Studio DJM's Avatar
    Datum registrace
    03.02.2013
    Město
    Nitrianske Rudno
    Věk
    37
    Příspěvků
    907
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    Na AGA moze byt sprite siroky 64 pixelov. A sprity sa mozu opakovat aj na jednom riadku - ako pises pomocou copper wait na horizontalnej pozicii + zmena pozicie v sprite. Nedavno som si skusal ako funguju sprity - viz ine vlakno, kde som dal aj exe ukazky. V poslednej je ako pozadie pouzity sprite 64x288 a opakovany asi 6x vedla seba. http://www.amigamortal.cz/forum/show...l=1#post111242

    Na tejto stranke codetapper popisuje finty so spriteami - http://codetapper.com/amiga/sprite-tricks/

    A pre cyberiana (pojdem od konca po zaciatok vlakna):

    Ako tu uz bolo spomenute tak okrem spritov sa na vykreslenie/kopirovanie blokov dat pouziva blitter ktory bol na to navrhnuty alebo sa da pouzit aj procesor. Nemusi to byt po pixeloch, moze byt aj po bytoch,wordoch,longoch...

    Ano ked nepouzivas sprity, tak musis prekreslovat aj pozadie pod objektom ak s nim chces pohybovat...

    Hlavni smycka vypada skoro ako popisujes, proste tam robis vsetko co potrebujes, napriklad taky jednoduchy zaklad:
    - skontrolujes input (joystick,mys,klavesnicu alebo co potrebujes)
    - na zaklade inputu sa vykona dana akcia, napriklad pohyb postavy
    - nejaka "umela inteligencia", teda nejake pravidla podla coho sa maju pohybovat/rozhodovat ine objekty neovladane cez input
    - detekcia a vyhodnotenie kolizii
    - kontrola splnenia uloh pre ukoncenia levela
    - vykreslis (pozadie,popredie...)
    a dokola..
    Uz je len na tebe ako vyuzijes HW Amigy, mozes pouzit vbl interrupt na zmenu pozicii objektov aby to bolo plynule, Copper,blitter,sprity,cpu...

    Byte je od -128 do 127.
    Naposledy upravil DJM : 11.10.2018 v 18:32:56
    Amiga 1200T (E/Box)+BlizzardPPC 603p/363+060/66+BVision PPC+256MB+KS3.1+Cocolino+Lyra 2+Fast Ata MK-IV+320GB WD Blue 3200AAJB PATA HDD(PFS3)+dvdrw+dvd+cf2ide
    Amiga 1200+BlizzardPPC 603e/210+040/25+128MB+KS3.1+CF4GB(PFS3)

  20. Poděkovat Cyberian - tito lidé za příspěvek poděkovali
    Líbí se mi Falcon_11, Scavenger - těmto lidem se příspěvek líbí
  21. #13
    D.T.A. Software Studio DJM's Avatar
    Datum registrace
    03.02.2013
    Město
    Nitrianske Rudno
    Věk
    37
    Příspěvků
    907
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    Quote Doda původně napsal: View Post
    Ano, dela se to priblizne tak. Oni se sprity ruzne chytre vyuzivaji prave v kombinaci s copperem, ale urcite (vetsinou) ne na postavy, strely, auta..... na coz bys to asi chtel. Je jich malo a maji malo barev, i kdyz na kurzor mysi je to super
    Tak ono celkovo na AGA dual playfield nemas moc farieb. Maximalne 16 pre popredie a 16 pre pozadie. Tu je vyhoda ze ked pouzijes 16farebny sprite na postavicku tak mozes pouzit este inych 16 farieb z palety ako pre pozadie a popredie, co si myslim ze na postavu bohate staci (ked to musi stacit aj pre pozadie). Napr. v Oskarovi je to takto. Preto nema ani odraz vo vode, lebo je to sprite. Ale to by sa dalo tiez vyriesit (ten odraz)...

    Skoda ze AGA nema viac bitplanov. Oproti OCS to je nefer. Na OCS mas pri dual playfield 3 a 3 bitplany co je spolu 16 farieb, co je polovica z normalnych 5 bitplanov pri 1 playfielde. Na AGA je to len 32 farieb z 256 (pri 1 playfielde), co neni ani stvrtina. AGA mala mat 12 bitplanov a rychlejsi blitter ktory by vedel s nimi robit. Teraz blitter nestiha vyfarbit ani 6 bitplanov 50 krat za sekundu, nie to este 8....

    PS: Copper je asi najlepsia vec z amiga hardware a da sa naozaj vyuzit snad pri vsetkom...
    Naposledy upravil DJM : 12.10.2018 v 19:08:24
    Amiga 1200T (E/Box)+BlizzardPPC 603p/363+060/66+BVision PPC+256MB+KS3.1+Cocolino+Lyra 2+Fast Ata MK-IV+320GB WD Blue 3200AAJB PATA HDD(PFS3)+dvdrw+dvd+cf2ide
    Amiga 1200+BlizzardPPC 603e/210+040/25+128MB+KS3.1+CF4GB(PFS3)

  22. #14
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    122
    Post Thanks / Like

    Angry O: BlitzBasic 2.1

    Quote Predseda původně napsal: View Post
    Jo, já jsem tady tu knihu už popisoval, nejsem schopný podle ní něco napsat.
    Teď jsem tu knihu celou dočetl. Pořád jsem čekal kdy vysvětlí aspoň ty věci co slíbil v textu, že to bude v dodatcích, ale a ani jednu dále už nepopsal. To se mnou tedy ten polák vydrbal Aspoň, že jsem si koupil jen verzi do čtečky a né papírovou(papírové knihy už nemám kam dávat).

    Bombjack je oproti tomu poklad zdarma. Stáhnul všechno možné a jdu si číst dalši knihy k BlitzBasicu. Hurá jsou tam i příklady
    “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” - Thor Heyerdahl

  23. #15
    D.T.A. Software Studio DJM's Avatar
    Datum registrace
    03.02.2013
    Město
    Nitrianske Rudno
    Věk
    37
    Příspěvků
    907
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    Pardon, asi som trochu off topic, ja som sa chcel len podelit o par poznatkov o amiga hardware, ktory som zacal pred par mesiacmi studovat. Inac som mal custom HW v prdeli a robil som vsetko cez CPU. Ale cim dalej sa znizujem k tomu ze chcem spravit demo na holu a1200 a k tomu je to treba. Chybaju mi este 4 efekty a muzika ale inac vsetko 50fps... Takze som spadol z WOS+CGX na AGA a 68020. Nikdy som nerobil v BliztzBasicu takze neviem poradit. Ja viem len ASM alebo C, amos si uz moc nepamatam....
    Naposledy upravil DJM : 13.10.2018 v 19:15:55
    Amiga 1200T (E/Box)+BlizzardPPC 603p/363+060/66+BVision PPC+256MB+KS3.1+Cocolino+Lyra 2+Fast Ata MK-IV+320GB WD Blue 3200AAJB PATA HDD(PFS3)+dvdrw+dvd+cf2ide
    Amiga 1200+BlizzardPPC 603e/210+040/25+128MB+KS3.1+CF4GB(PFS3)

  24. #16
    Sponzor Falcon_11's Avatar
    Datum registrace
    16.04.2009
    Město
    Kúty (SK) (Senica)
    Věk
    40
    Příspěvků
    218
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    Quote DJM původně napsal: View Post
    Ja viem len ASM alebo C, amos si uz moc nepamatam....
    len ASM a C, si až moc skromný
    Powerbook 17" G4 / 1.67GHz + Ati Mobility 9700 128bit + MorphOS 3.11 + MAC OS X 10.5.8+ LubuntuPPC 16.04
    Amiga 1240 / 25MHz + PPC603 / 210Mhz + AGA + 64MB_FastRam, AOS3.1, 8GB_CF, FastATA
    Amiga 600 + Furia EC020 + CF + 3COM PCMCIA Network Card

    Amiga_CD32 + Paravision_SX1

    DEAD Pegasos2 G4 / 1GHz + Ati_Radeon 9250 128bit + Soudblaster live 5.1 + MorphOS_3.1 Registered
    DEAD Amiga 1260 / 66MHz + PPC603+ / 233Mhz + BVision + 128 MB_FastRam, AOS3.1, AOS3.9, AOS4.0, FastATA

    registered on
    http://amigamap.com/amiga-slovak_republic.html

  25. Poděkovat DJM - tito lidé za příspěvek poděkovali
  26. #17
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    122
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    Ahoj, vyskytl se mi problém s rozlišením při volání příkazu screen 0,11,"test titulek".

    Obraz do LCD mam přes scandoubler (taková ta klasika GBS-82XX). Když používám Blitz mode a vykreslim si nějaké náhodné pixely na obrazovce tak je to OK, ale pokud si chci otevřít Intuition screen ať už to udělám přes ten screen 0,11, title$ nebo screen 0,0,0,640,256,3,&8000,title$,1,2 nebo zkusím jiné rozlišení třeba $0 pro lowres, tak mam létající pruhy přes obrazovku a scandoubler pak po pár vteřinách vypadne čím to jen může být?

    Ve WB mi běžně funguje pal: lowres, hires hires laced bez blikání.
    “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” - Thor Heyerdahl

  27. #18
    Sponzor Chain's Avatar
    Datum registrace
    15.12.2005
    Město
    Třebíč
    Věk
    45
    Příspěvků
    2443
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    neni to nejaky nestandardni rozmer obrazovky ze se otrevre tim 0,11,"test titulek".
    Umřít v nejlepším umí málokdo. Dokázala to jen Amiga a Šlacha.

  28. #19
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    122
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    Quote Cyberian původně napsal: View Post
    Ahoj, vyskytl se mi problém s rozlišením při volání příkazu screen 0,11,"test titulek".

    Obraz do LCD mam přes scandoubler (taková ta klasika GBS-82XX). Když používám Blitz mode a vykreslim si nějaké náhodné pixely na obrazovce tak je to OK, ale pokud si chci otevřít Intuition screen ať už to udělám přes ten screen 0,11, title$ nebo screen 0,0,0,640,256,3,&8000,title$,1,2 nebo zkusím jiné rozlišení třeba $0 pro lowres, tak mam létající pruhy přes obrazovku a scandoubler pak po pár vteřinách vypadne čím to jen může být?

    Ve WB mi běžně funguje pal: lowres, hires hires laced bez blikání.
    Zpětně teď s novým LCD monitorem, co umí Amigu nativně zjišťuju, že to hodilo rozlišení s frekvencí kolem 31 kHz+, neumí to ani CRT monitor CM1xxx. Ještě to rozpitvám a snad zjitím, co že se to vlastně stalo

    Initcopper ten funguje dobře
    “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” - Thor Heyerdahl

  29. #20
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    122
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: BlitzBasic 2.1

    Btw. Byl by zájem ze strany zdejších členů fóra o založení skupiny, která by se věnovala BlitzBasicu, kde by jsme tak nějak koncentrovali své znalosti?
    “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” - Thor Heyerdahl

  30. Líbí se mi pedromagician, jan - těmto lidem se příspěvek líbí

Povolení psaní zpráv

  • Nemůžete otevírat nová témata
  • Nemůžete odesílat odpovědi
  • Nemůžete připojovat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •  
Thumbnail Screenshots by Thumbshots