Stránka 2 z 2 PrvníPrvní 12
Zobrazuji výsledky 21 až 37 z 37
  1. #21
    Administrátor DaMi's Avatar
    Datum registrace
    29.09.2005
    Město
    Praha - Stodůlky
    Věk
    44
    Příspěvků
    1526
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    Rád bych se s vámi podělil o mé zkušenosti s přípravou disku (i velkého) pod WinUAE. A vlastně nejenom pod emulátorem, mnou uvedené postupy lze snadno reprodukovat i na amize. Internet je ohledně této problematiky plný polopravd i různých nesmyslů, a já jsem si dovolil stvořit pravdu vlastní. Nemám patent na rozum, takže pokud mě budete chtít opravit či doplnit, budu jen rád.
    Amiga OCS, ECS, AGA, CGX, PPC
    ---------------------------------------------
    Líbí se mi Retropolis

  2. Poděkovat Predseda, kunilingus, Boboo, Solaris104, oxcom, bigmac, k0x, jack-3d, Dedy, IDEfix, klacko, uunek, springy, Wolfus - tito lidé za příspěvek poděkovali
    Líbí se mi krtek11, davesade, Lasice - těmto lidem se příspěvek líbí
  3. #22
    - Predseda's Avatar
    Datum registrace
    04.10.2006
    Město
    LV-426
    Věk
    40
    Příspěvků
    4043
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    DaMi je mazák. A pankáč!
    "pořád lepší než stará s vypižlanýma dírama" (Solaris104 2017)



  4. #23
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    43
    Příspěvků
    3133
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    Slusny vykon. Nez to vsechno zapomenes, tak bychom o tom mohli dat nejakou vetsi debatu, je to zajimava oblast.

    Jde ve WB31 s KICK31 udelat primo jen jeden oddil tech skoro 8GB? V clanku vzdy delas jeden mensi. Je to jen tvoje volba, nebo nutnost?

  5. #24
    Administrátor DaMi's Avatar
    Datum registrace
    29.09.2005
    Město
    Praha - Stodůlky
    Věk
    44
    Příspěvků
    1526
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    Quote Doda původně napsal: View Post
    Jde ve WB31 s KICK31 udelat primo jen jeden oddil tech skoro 8GB? V clanku vzdy delas jeden mensi. Je to jen tvoje volba, nebo nutnost?
    Vlastně jsem nad tím nepřemýšlel, bral jsem to tak, že první partition nesmí být větší než 4 GB z důvodu omezení přístupových příkazů z FFS a dál jsem to neřešil. Když nad tím ale teď víc přemýšlím, tak mi ten limit při použití PFS3, resp. PDS3 přijde zbytečný.

    Zkusil jsem pár postupů na tom mém 32 GB mSATA SSD, zatím jen v emulátoru při emulaci scsi.device.

    Bez jakéhokoli zásahu, tedy žádná výměna souborového systému ani scsi.device, HDToolBox i HDInstTools ve WB 3.1 vidí 7,87 GB, tedy limit CHS, resp. ATA-5 CHS překladu. V HDToolBoxu jdou vytvořit dva partitiony o kapacitě 4 GB každý. Ukládání dat na druhý partition by vedlo k havárii předpokládám. Vytvořit jeden partition o kapacitě 8 GB jde taky, ale ten pak nejde naformátovat, hlásí to not a valid DOS disk, což kvůli omezení 2^32 chápu. Podstatné je, a to jsem nevěděl, že WB 3.1 vidí velikost disku do limitu CHS, což je těch 7,87 GB.

    V okamžiku, kdy použiju PFS3, resp. PDS3, můžu vytvořit i jen jeden partition o kapacitě 7,87 GB, který normálně bezpečně funguje (ověřeno HDDReportem). Ne víc, přestože skutečná kapacita disku je 32 GB, DirectSCSI díky díky limitu CSH dál nevidí.

    Když patchnu scsi.device na verzi 43.45, stále mám dostupných jen 7,87 GB, což je zajímavé, tady je něco špatně. Zítra to zkusím na skutečné amize.
    Amiga OCS, ECS, AGA, CGX, PPC
    ---------------------------------------------
    Líbí se mi Retropolis

  6. #25
    Administrátor DaMi's Avatar
    Datum registrace
    29.09.2005
    Město
    Praha - Stodůlky
    Věk
    44
    Příspěvků
    1526
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    Vypadá to, že scsi.device v emulátoru je papežštější než papež, v amize to normálně jede.

    Takže pokud na skutečné amize s KS 3.1 a WB 3.1 patchnu scsi.device (43.45), můžu použít jeden bootovací partition o kapacitě 32 GB. Amiga z něho normálně bootuje. Problém je po studeném startu, kdy disk nenajede, resp. se ohlásí jako NDOS. Po znovupatchnutí scsi.device (z diskety) disk samozřejmě najede.

    Ještě mám jeden dost užitečný poznatek. Pokud se použije jako úložiště magické zařízení, není potřeba nic patchovat, resp. je možné použít datový nosič o kapacitě do 128 GB (protože si magické zařízení posouvá CHS limit na LBA28 ). Tady je teda trochu problém s tím, že PFS3 může mít partition max. do něco málo přes 100 GB, nevím, co by to udělalo, pokud bych se pokusil vytvořit partition o kapacitě 100 GB a více. Chce to všechno ověřit, podle mě by to mohlo fungovat.
    Amiga OCS, ECS, AGA, CGX, PPC
    ---------------------------------------------
    Líbí se mi Retropolis

  7. #26
    ghh's Avatar
    Datum registrace
    14.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    42
    Příspěvků
    1256
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    Zajimavy cteni. To je skoro rigorozni prace
    Amiga DraCo DaMi PegasosII G4 G5

  8. #27
    bigmac's Avatar
    Datum registrace
    21.04.2009
    Město
    Jičín, Staré Hrady
    Věk
    48
    Příspěvků
    638
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    Quote DaMi původně napsal: View Post
    Vypadá to, že scsi.device v emulátoru je papežštější než papež, v amize to normálně jede.

    Tady je teda trochu problém s tím, že PFS3 může mít partition max. do něco málo přes 100 GB, nevím, co by to udělalo, pokud bych se pokusil vytvořit partition o kapacitě 100 GB a více. Chce to všechno ověřit, podle mě by to mohlo fungovat.
    Vloni v Čelakovicích jsme spolu zápasili s přípravou 400GB disku pro A2000 s Vampírem. A ten byl právě rozdělen na 4GB, 100GB a zbytek na půl. A s těmi partišny většími než 100GB byl problém. Soubory se tam uložily, ale ne vždy byly v pořádku. Nakonec mě to otrávilo a tak šel ven . I když po tomto článku ho zkusím opět připojit a zalaborovat.
    Minimig 4MB/ARM ; FPGA Arcade ; Amiga 500 ; Amiga 2000 ; Amiga 1200 ; AOS 4.1 FE -> WinUAE

  9. #28
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    43
    Příspěvků
    3133
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    PFS3 je super, ale prinasi to vlastne zmatek, protoze Vilen tam vymakal dost veci, takze funguje, co by jinde neslo. Je to fajn, ale dost to pak komplikuje pochopeni veci. Navic v te "AIO" verzi uz nema smysl pouzivat direct pristup (PDS3), protoze Vilen nekde popisoval, ze pri inicializaci provadi kontrolu, jestli ten ovladac v aktualnich podminkach muze spravne pracovat, vyzkousi nekolik ruznych pristupu vcetne direct scsi a pokud nic z toho nefunguje, odmitne ten oddil namontovat, coz je pochopitelne dobra myslenka. Nemuze se tak stat, ze jako v pripade FFS si nekde prepisu data uplne jinde na disku. A vetsina je nakonec pravda jen v pripade integrovanych radicu v A600 a A1200, protoze s jinymi to funguje jinak.

    O tech magic zarizenich jsem nikdy neslysel. Kazdopadne ten clanek je dobra prace.

  10. #29
    Administrátor DaMi's Avatar
    Datum registrace
    29.09.2005
    Město
    Praha - Stodůlky
    Věk
    44
    Příspěvků
    1526
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    Quote bigmac původně napsal: View Post
    Vloni v Čelakovicích jsme spolu zápasili s přípravou 400GB disku pro A2000 s Vampírem. A ten byl právě rozdělen na 4GB, 100GB a zbytek na půl. A s těmi partišny většími než 100GB byl problém. Soubory se tam uložily, ale ne vždy byly v pořádku. Nakonec mě to otrávilo a tak šel ven . I když po tomto článku ho zkusím opět připojit a zalaborovat.
    Podle toho nového návodu to dáš, je to vlastně dost jednoduché. Vloni ve Vraném jsem ještě dost vařil z vody, teoreticky jsem věděl jak na to, ale do té doby jsem tak velký disk nepřipojoval. Mimochodem, tento týden jsem si do pc koupil 10 TB disk a dneska jsem ho úspěšně rozjel na Amize 1200.

    Quote Doda původně napsal: View Post
    PFS3 je super, ale prinasi to vlastne zmatek, protoze Vilen tam vymakal dost veci, takze funguje, co by jinde neslo. Je to fajn, ale dost to pak komplikuje pochopeni veci. Navic v te "AIO" verzi uz nema smysl pouzivat direct pristup (PDS3), protoze Vilen nekde popisoval, ze pri inicializaci provadi kontrolu, jestli ten ovladac v aktualnich podminkach muze spravne pracovat, vyzkousi nekolik ruznych pristupu vcetne direct scsi a pokud nic z toho nefunguje, odmitne ten oddil namontovat, coz je pochopitelne dobra myslenka. Nemuze se tak stat, ze jako v pripade FFS si nekde prepisu data uplne jinde na disku. A vetsina je nakonec pravda jen v pripade integrovanych radicu v A600 a A1200, protoze s jinymi to funguje jinak.
    Ten rozhodovací algoritmus v PFS3 aio funguje tak, že když je velikost disku do 2^32 bajtu, tak to použije klasické příkazy, nad tento limit DirectSCSI příkazy. Nicméně lze vnutit používání DirectSCSI příkazů i pod ten limit. Já to mám v hlavě uspořádáno tak, že když uvádím PFS3, znamená to používání klasických příkazů pro práci s diskem a PDS3 zase DirectSCSI nebo NSD nebo TD64.

    Quote Doda původně napsal: View Post
    O tech magic zarizenich jsem nikdy neslysel. Kazdopadne ten clanek je dobra prace.
    To se nedivím, magické zařízení je totiž moje umělecká licence , Wilen tomu říká Disks with Illegal CHS geometry.
    Amiga OCS, ECS, AGA, CGX, PPC
    ---------------------------------------------
    Líbí se mi Retropolis

  11. #30
    - Predseda's Avatar
    Datum registrace
    04.10.2006
    Město
    LV-426
    Věk
    40
    Příspěvků
    4043
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    Dědečku ty jsi čaroděj!
    "pořád lepší než stará s vypižlanýma dírama" (Solaris104 2017)



  12. #31
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    43
    Příspěvků
    3133
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    Quote DaMi původně napsal: View Post
    To se nedivím, magické zařízení je totiž moje umělecká licence , Wilen tomu říká Disks with Illegal CHS geometry.
    To by se ale mohlo ujmout Ja si vzpominam, ze jsi o tom uz mluvil v souvislosti s temi SD->IDE, ale tehdy jsem nechapal, co tim myslis. Je to dost desiva vec.

    Jinak jsi dobry sebemrskac.

  13. #32
    Administrátor DaMi's Avatar
    Datum registrace
    29.09.2005
    Město
    Praha - Stodůlky
    Věk
    44
    Příspěvků
    1526
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    Quote Doda původně napsal: View Post
    To by se ale mohlo ujmout
    Možná že když bych se pořádně zorientoval v ATA specifikacích, tak by ta magie pominula. Tam je to asi jen o tom, že některé sd redukce a cf karty, a možná i některá další zařízení, vše překládají na novější ata standard. Ale já tomu, co se děje na datové úrovni, vlastně vůbec nerozumím.

    Quote Doda původně napsal: View Post
    Jinak jsi dobry sebemrskac.
    Vůbec ne, byla to super zábava, strašně mě to fakt bavilo. Nejdřív jsem se divil, že to vůbec fungovalo, ale pak mi přišlo že ten překlad LBA na CHS dává vlastně smysl.
    Amiga OCS, ECS, AGA, CGX, PPC
    ---------------------------------------------
    Líbí se mi Retropolis

  14. Líbí se mi Dedy - těmto lidem se příspěvek líbí
  15. #33
    Moderátor davesade's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Los Angeles 2019, Praha
    Věk
    37
    Příspěvků
    2487
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    Dami je dabel!!!
    Amiga 1200 + Blizzard 1260 + 64 MB RAM + CF2IDE + Indivision AGA Mk1 + PCMCIA2CF + WHDLoad registered

  16. #34
    krtek11's Avatar
    Datum registrace
    28.12.2010
    Město
    Jílové u Děčína
    Věk
    43
    Příspěvků
    401
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    To co tady čtu,je skvělá práce,DaMi ty jsi kousek boha,jen tak na pohodu to zkoušet,fakt super.
    Amiga je nejlepší...

  17. #35
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    43
    Příspěvků
    3133
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    Ta "magicka" CF karta Sandisk Ultra 32GB uz nejde vicemene koupit, asi se prestala vyrabet, takze jsou obcas jen nejaky zbytky. Na eBay je, ale tam tomu moc neverim, co Cinani poslou. Navic to byla nejlevnejsi 32GB CF karta od Sandisku a hodi se docela dobre do Vampira, protoze tam ty PCckove 3D hry jsou docela velke a navic je na 32GB kartu udelana distribuce Coffin OS.

  18. #36
    Administrátor DaMi's Avatar
    Datum registrace
    29.09.2005
    Město
    Praha - Stodůlky
    Věk
    44
    Příspěvků
    1526
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    Koukal jsem, že by se měly dát sehnat na Heuréce (Datart, Exasoft). Taky je otázka, jestli náhodou nejsou "magické" i SanDisky Extreme nebo Extreme Pro. Musel by to ale někdo vyzkoušet.
    Amiga OCS, ECS, AGA, CGX, PPC
    ---------------------------------------------
    Líbí se mi Retropolis

  19. #37
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    43
    Příspěvků
    3133
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Příprava Amiga HD ve WinUAE

    V Datartu ji maji, jednu jsem si objednal a chci ji do Vampiru, takze mi je jedno jestli je magicka, ale neni uplne nejlevnejsi, jen tam mam nahodou nejakou slevku, protoze jinak se vyplati vzit tu extreme za stejne penize. Ostatni prodejci z heureky ji nemaji skladem a uz asi nebudou.

Podobná témata

  1. Příprava CF2IDE
    By natalieCZ in forum Otázky začátečníků
    Odpovědí: 82
    Poslední příspěvek: 27.01.2013, 11:17:16
  2. Jak na WinUAE 2.0.1
    By pistolnik22 in forum Emulace na ostatních platformách
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 06.02.2011, 10:42:32
  3. JIT vo WinUAE
    By Wolfus in forum Emulace na ostatních platformách
    Odpovědí: 17
    Poslední příspěvek: 09.07.2009, 11:02:10
  4. WinUae mys ako Joy?
    By Zihos in forum Otázky začátečníků
    Odpovědí: 8
    Poslední příspěvek: 26.09.2008, 12:51:43

Povolení psaní zpráv

  • Nemůžete otevírat nová témata
  • Nemůžete odesílat odpovědi
  • Nemůžete připojovat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •  
Thumbnail Screenshots by Thumbshots