Zobrazuji výsledky 1 až 18 z 18
  1. #1
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3406
    Post Thanks / Like

    Výchozí Jeden oddil nebo vic

    Bavil jsem se s Dedym, jak si ted instaluje svoji A600 a jde spis o anketu jak to vidi ostatni. Drive kazdy na Amize na disku pouzival vice oddilu a me zajima, jak to vidite v soucasnosti.

    Podle me jde totiz o prezitek a dnes pouzivat vice oddilu na malem disku do 8GB nema smysl. Pokud uvazuji o bezne Amize s nejakou turbinou a RAM navic, tak jako nejlelpsi filesystem vidim PFS, kde pro vetsinu beznych pripadu je limit na oddil necelych 8GB, coz vsechny 8GB CFky splnuji (nemaji zdaleka 8GB) a nema smysl delat vic oddilu. Jednak mi to zbytecne zabere vice bufferu a nehrozmi mi tady selhani a validace jako u FFS. Velikost oddilu i mozne selhani u FFS byl drive rozumy duvod k vytvoreni vice oddilu, ale dnes mit o smysl moc nedava.

    U velkych disku je to jinak, ale podminky jsou 8GB CFka a A600/A1200 s turbinou a RAM. Za me jeden oddil, protoze mene oddilu, mene potizi, mensi spotreba RAM, lepsi konsolidace vyuziteho mista. Nevyhody me nenapadaji.

  2. #2
    Sponzor uunek's Avatar
    Datum registrace
    18.11.2008
    Město
    Třebíč
    Příspěvků
    464
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    Za me vic oddilu . Pro me je to lepsi kvuli prehlednosti (hry,dema,hudba,pracovni,system) a jednak muzu system pohodlne zalohovat (pred pokusy nebo po uspesne instalaci neceho) a nemusim resit, co zalohovat a co ne. Minimalne 2 - system a zbytek.

  3. Poděkovat Dedy - tito lidé za příspěvek poděkovali
    Líbí se mi DJM - těmto lidem se příspěvek líbí
  4. #3
    Retro gamer Solaris104's Avatar
    Datum registrace
    18.10.2006
    Město
    Vsetín
    Příspěvků
    2633
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    Já teda zůstavám na FFS a tam je omezení pro bootovací oddíl tuším 2GB. Takže ve všech svých Amigách mám 4GB CF rozdělenou na 2 oddíly - system a games
    I love Amiga

  5. #4
    - Predseda's Avatar
    Datum registrace
    04.10.2006
    Město
    LV-426
    Věk
    41
    Příspěvků
    4383
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    U FFS to mělo rozhodně smysl, kvůli validaci. U PFS to mám taky, ale asi je to jen zvyk a setrvačnost. Každpádně na každé své CF mám minimálně DH0: a DH1: (pojmenované je nemám).
    "pořád lepší než stará s vypižlanýma dírama" (Solaris104 2017)



  6. #5
    kunilingus's Avatar
    Datum registrace
    29.12.2015
    Město
    Hill Valley 1955
    Příspěvků
    798
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    Za mě dvě varianty (obě HDD 4GB):
    >2MB RAM: 3 oddily, pfs3
    =2MB RAM: 1 oddil, ffs (málo bufferů)
    Ooou nly a mííííí gáááááááá, mejks it pááá si bľľľľľľľľ ♫♫♫

  7. #6
    Administrátor DaMi's Avatar
    Datum registrace
    29.09.2005
    Město
    Praha - Stodůlky
    Věk
    45
    Příspěvků
    1686
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    Na amize s dostatkem paměti většinou používám DH0 (System), DH1 (Games) a DH2 (Data) ze zvyku a pro přehlednost. Dedymu doporučuju, aby se stal průkopníkem a použil PFS3 a jen jeden partition
    Amiga OCS, ECS, AGA, CGX, PPC
    ---------------------------------------------
    Líbí se mi Retropolis

  8. #7
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3406
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    Quote DaMi původně napsal: View Post
    Dedymu doporučuju, aby se stal průkopníkem a použil PFS3 a jen jeden partition
    Dedy prukopnik je, protoze to ma ode mne nainstalovane prave na jednom oddilu. Uz jsem to tak delal i drive a games: a data: jsem mel pripadne jen jako assign do adresare.

    Pro me ty oddily udelat ne WinUAE je na par minut prace, ale pro Dedyho (a spoustu dalsich) je to seriozne nezvladnutelna operace, na to navod nestaci, to chce zkusenost, takze zustane u jednoho oddilu, nebo mu to predelam na Resetkani. Kazdopadne bych si s tim ted nedelal starosti.

  9. Poděkovat Dedy - tito lidé za příspěvek poděkovali
  10. #8
    Dedy's Avatar
    Datum registrace
    10.04.2009
    Město
    Vyškov
    Věk
    70
    Příspěvků
    1678
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    Quote uunek původně napsal: View Post
    Za me vic oddilu . Pro me je to lepsi kvuli prehlednosti (hry,dema,hudba,pracovni,system) a jednak muzu system pohodlne zalohovat (pred pokusy nebo po uspesne instalaci neceho) a nemusim resit, co zalohovat a co ne. Minimalne 2 - system a zbytek.
    Přesně to je to co jsem měl na mysli, systémový oddíl cca 2GB, a zbytek data.
    Amiga 600, Fúria EC020, Powerbook G4, 1.67GHz, MOS3.11, zatím neregistrovaný,
    Asus Zenbook Prime UX32VD Xubuntu 18.04

  11. #9
    Dedy's Avatar
    Datum registrace
    10.04.2009
    Město
    Vyškov
    Věk
    70
    Příspěvků
    1678
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    Quote Doda původně napsal: View Post
    Dedy prukopnik je, protoze to ma ode mne nainstalovane prave na jednom oddilu. Uz jsem to tak delal i drive a games: a data: jsem mel pripadne jen jako assign do adresare.

    Pro me ty oddily udelat ne WinUAE je na par minut prace, ale pro Dedyho (a spoustu dalsich) je to seriozne nezvladnutelna operace, na to navod nestaci, to chce zkusenost, takze zustane u jednoho oddilu, nebo mu to predelam na Resetkani. Kazdopadne bych si s tim ted nedelal starosti.
    Jasně, do Resetkání budu průkopník, a pak zpět na dva oddíly.
    Amiga 600, Fúria EC020, Powerbook G4, 1.67GHz, MOS3.11, zatím neregistrovaný,
    Asus Zenbook Prime UX32VD Xubuntu 18.04

  12. #10
    kunilingus's Avatar
    Datum registrace
    29.12.2015
    Město
    Hill Valley 1955
    Příspěvků
    798
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    dva
    Ooou nly a mííííí gáááááááá, mejks it pááá si bľľľľľľľľ ♫♫♫

  13. #11
    Scener jack-3d's Avatar
    Datum registrace
    28.04.2009
    Město
    Brno
    Věk
    36
    Příspěvků
    3283
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    Na 8 GB CF jeden oddíl neuděláš, systémový může mít max 4 GB.

    Já mám vždy minimálně dva, systém zza 256 MB a zbytek.
    http://jack.untergrund.net [ AMIGA 600 AMIGA 1200 AMIGA 1200T AMIGA 2000 AMIGA 4000 AMIGA 4000T CD32 Mac mini G4 ]

  14. #12
    Administrátor DaMi's Avatar
    Datum registrace
    29.09.2005
    Město
    Praha - Stodůlky
    Věk
    45
    Příspěvků
    1686
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    Quote jack-3d původně napsal: View Post
    Na 8 GB CF jeden oddíl neuděláš, systémový může mít max 4 GB.
    To při použití PFS3 neplatí, PFS3 si očuchá velikost partitionu a pokud je větší než 4 GB, použije pro přenos dat directscsi přikazy, které umí částečně 4 GB limit obejít. DirectSCSI příkazy pro čtení a zápis diskových dat pracují nikoli s bajty (jako FFS), ale s bloky, tedy s násobky 512 bajtů. DirectSCSI příkazy ale mají limit 8,4 GB (7,87 GiB), což je limit bezpečné velikosti bootovacího partitionu, aniž by se následně přepisoval blok 0. A taky je to limit, do kterého se vejdou všechny (skoro) paměťové nosiče s kapacitou 8 GB.
    Ale při použití magických zařízení může být bootovací partition velký klidně i 100 GB a funguje opět bez přepisování.
    Amiga OCS, ECS, AGA, CGX, PPC
    ---------------------------------------------
    Líbí se mi Retropolis

  15. #13
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3406
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    A navic 8GB CF karty nejsou nikdy 8GB (respektive 8GiB, tedy ze Gi je 1024^3 a ne 1000^3) ale v lepsim pripade 8 miliard bajtu a tedy 7.45GB, takze jeden oddil na 8GB CF jde vzdy vytvorit.

  16. #14
    Sponzor Lasice's Avatar
    Datum registrace
    03.05.2007
    Město
    Libochovice
    Věk
    41
    Příspěvků
    874
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    mam 2 oddily, jeden na system a druhej na zbytek
    forever

  17. #15
    octavius's Avatar
    Datum registrace
    31.07.2019
    Město
    Trenčín
    Věk
    42
    Příspěvků
    82
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    Kolko MB zvycajne davate (staci) na WB3.1 pri 8GB CF kartu?

    DH0:500MB alebo 1GB ?
    DH1: zvysok ?

  18. #16
    Retro gamer Solaris104's Avatar
    Datum registrace
    18.10.2006
    Město
    Vsetín
    Příspěvků
    2633
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    Já mám všude 4GB CF karty a dělím to napůl. Jinak bootovací partition pod FFS může mít maximální velikost 2GB. Asi bych dal u 8GB CFkarty 2GB a zbytek. Ale u WB3.1 musíš mít patchnutý systém. Normálně vidí jen 4GB a umí 2GB partitiony. Možná bych šel do Amiga OS 3.1.4, který to má ošetřené než patchovat starý WB 3.1.
    Naposledy upravil Solaris104 : 30.08.2019 v 08:17:03
    I love Amiga

  19. #17
    octavius's Avatar
    Datum registrace
    31.07.2019
    Město
    Trenčín
    Věk
    42
    Příspěvků
    82
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    Dik za odpoved. Ja prave myslel, ci 1GB neni moc Tak hovoris, ze 2GB. Je vobec sanca ze sa DH0: zaplni aspon na 1GB?

  20. #18
    Sponzor zet's Avatar
    Datum registrace
    16.07.2007
    Město
    Praha
    Věk
    42
    Příspěvků
    89
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Jeden oddil nebo vic

    Na amize s dostatkem paměti většinou používám DH0 (System), DH1 (Games) a DH2 (Data) ze zvyku a pro přehlednost.
    tak to je mazec. nejen ze mam 3 oddily jako ty ale mam i stejne nazvy a jejich poradi
    Amiga 1200, Indivision AGA, Blizzard 1230-IV/50 MHz, 64MB RAM, CF-IDE 4GB, WB3.1, WHDLoad.

Podobná témata

  1. CF nebo HDD
    By zdenek_j in forum Hardware
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 10.07.2015, 18:13:11
  2. Koupím Nebo přijmu darem jakékoliv nefunkční nebo poškozené Amigy, desky, CPU
    By Worfvx in forum Prodej, nákup, výměna a darování
    Odpovědí: 17
    Poslední příspěvek: 31.07.2013, 22:49:47
  3. G-Rex nebo Mediator?
    By jack-3d in forum Hardware
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 29.03.2011, 11:02:01
  4. A1200 ano nebo ne?
    By True in forum Ostatní
    Odpovědí: 15
    Poslední příspěvek: 25.07.2008, 10:50:02
  5. Hledám jeden modul - o cikánech
    By mnx in forum Domácí scéna
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 11.02.2007, 23:43:20

Povolení psaní zpráv

  • Nemůžete otevírat nová témata
  • Nemůžete odesílat odpovědi
  • Nemůžete připojovat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •  
Thumbnail Screenshots by Thumbshots