Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazuji výsledky 1 až 20 z 21
  1. #1
    oxcom's Avatar
    Datum registrace
    24.05.2011
    Město
    PD
    Příspěvků
    525
    Post Thanks / Like

    Výchozí Furia EC020 R2 - 40 MHz

    Cez leto som poprosil Boboo-a o upgrade mojej Fúrii a výsledok je viac než dobrý. Takže Fúria má teraz verziu firmware 12.7 a 40 MHz. Pre mňa rozdiel vo výkone (MIPS, Dhrystones) nie je až taký rozdiel, pretože som mal predtým, 37.5 MHz, ale tí, ktorí majú 33 alebo 28 MHz verzie, tak pocítia citeľne rozdiel vo výkone hlavne v 3D hrách a emulátoroch. Tu je pár čísel zo Sysinfa pre jednotlivé verzie MHz:

    28 MHz:
    - Dhrystones - 5717
    - MIPS - 5.96
    - MFlops - 0.81

    33 MHz:
    - Dhrystones - 6722
    - MIPS - 7.01
    - MFlops - 0.95

    37.5 MHz:
    - Dhrystones - 7563
    - MIPS - 7.89
    - MFlops - 1.07

    40 MHz:
    - Dhrystones - 8064
    - MIPS - 8.41
    - MFlops - 1.15

    Nastavenie Furiatune addmem ide on cache on fpu on shadowrom
    Konfigurácia testovanej A600:

    Amiga 600 (rev.1.5, Gayle-02)
    Kickstart 3.1
    Workbench 3.1
    A604N
    Indivision ECS
    HDD Microdrive Hitachi 4 GB

    Ešte lepšie to vyzerá s rýchlosťou Microdrive, ale o tom až v ďalšom príspevku. Boboo-vi musím ešte raz poďakovať za vynikajúce upgrade. Ako písal aj Boboo, ide o najrýchlejšiu turbokartu pre Amigu s procesorom MC68EC020. Klobúk dole, čo dokázal Boboo vytiahnúť z tohoto procesora.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na obrázek pro zobrazení větší verze

Název: DSCN7635-1.jpg
Zobrazeno: 50
Velikost: 149,9 KB
ID: 9756   Klikněte na obrázek pro zobrazení větší verze

Název: DSCN7641-1.jpg
Zobrazeno: 42
Velikost: 129,9 KB
ID: 9755   Klikněte na obrázek pro zobrazení větší verze

Název: DSCN7643-1.jpg
Zobrazeno: 49
Velikost: 193,9 KB
ID: 9754   Klikněte na obrázek pro zobrazení větší verze

Název: DSCN7644-1.jpg
Zobrazeno: 41
Velikost: 165,1 KB
ID: 9753  

  2. Líbí se mi k0x, springy, Prisko, CodEx - těmto lidem se příspěvek líbí
  3. #2
    Retro gamer Solaris104's Avatar
    Datum registrace
    18.10.2006
    Město
    Vsetín
    Příspěvků
    2643
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    40MHz verze se dá koupit u Lotharka, Boboo je fakt machr
    https://lotharek.pl/productdetail.php?id=249
    I love Amiga

  4. #3
    oxcom's Avatar
    Datum registrace
    24.05.2011
    Město
    PD
    Příspěvků
    525
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    Áno, Lotharek už ponúka rev.3 s len dvoma pamäťovými čipmi. Ešte dodám, že procesor na tejto frekvencii dosť hreje a ventilátor je veľmi doporučený.

    Tak, teraz k prenosovej rýchlosti interného IDE radiča v A600. V prvom rade, ako už písal aj Boboo, pre zvýšenie rýchlosti prenosu dát cez IDE je nutné doplniť v startup-sequence - scsi.device. Ja som použil v46.0. Bez tohto scsi.device bude rýchlosť dát z IDE (u mňa s Microdrive Hitachi 4 GB) niečo cez 3 MB/s. Ináč sa dostanete na rýchlosť okolo 5 MB/s. To je zatiaľ najvyššia rýchlosť interného IDE v A600, akú som kedy videl!!! Tu sa Boboo-vi podaril asi rekord. Ani Vampire 600 V2 tejto rýchlosti nedosahuje (okolo 3 MB/s). Aj keď chvíľu bola dostupná experimentálna verzia core s FastIDE, ale často to padalo a na každej A600 to fungovalo inak.

    Nižšie sú obrázky s a bez použitia novšieho scsi.device. Ak sa mi podarí stiahnúť iné verzie scsi.device ako v46.0, tak skúsim aj tie. Samozrejmä rýchlosť sa ešte trochu zvýši použitím PFS súborovým systémom. Ja som testy robil zatiaľ s FFS.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na obrázek pro zobrazení větší verze

Název: DSCN7650-1.jpg
Zobrazeno: 30
Velikost: 137,2 KB
ID: 9763   Klikněte na obrázek pro zobrazení větší verze

Název: DSCN7652-1.jpg
Zobrazeno: 31
Velikost: 134,7 KB
ID: 9762  

  5. #4
    TheMrKocour's Avatar
    Datum registrace
    19.02.2017
    Město
    Buštěhrad
    Věk
    18
    Příspěvků
    215
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    Jak na tom běží ShapeShifter a případně iBrowse?
    Amiga 4000D, CyberStorm MKIII 060@50 Mhz, Sonnet G3@400, 64 + 128 MB Fast, OS 3.9, Mediator, Voodoo3, SB128
    Amiga 1200T - Infinitiv Tower Blizzard 030@50 Mhz, 32 MB RAM, OS 3.9

  6. #5
    k0x's Avatar
    Datum registrace
    24.08.2013
    Město
    Ostrava
    Příspěvků
    1785
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    Doom video - zajimavy boost s tim Indivision

  7. #6
    oxcom's Avatar
    Datum registrace
    24.05.2011
    Město
    PD
    Příspěvků
    525
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    ShapeShifter momentálne na A600 nemám. Ak bude čas, pustím sa do toho. K0x-i, ty si ale rýchly. Áno, už mám aj video s Fúriou v prevádzke. Zatiaľ len nejaký základ: Doom, PC-Task, Sysinfo a WhichAmiga. A áno, Indivision ECS hru Doom celkom urýchlil (samozrejmä v 256 farbách), oproti Doom v EHB móde. Ten je zo známeho dôvodu pomalší. PC-Task s hrou Prince of Persia v CGA režime ide tiež celkom svižne. Takže tu je video:


  8. Poděkovat k0x - tito lidé za příspěvek poděkovali
    Líbí se mi rok, springy, jack-3d - těmto lidem se příspěvek líbí
  9. #7
    oxcom's Avatar
    Datum registrace
    24.05.2011
    Město
    PD
    Příspěvků
    525
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    Trochu som zháňal viaceré verzie scsi.device, aby som vyskúšal ako budú spolupracovať s Fúriou. V podstate som zohnal 3 verzie, ktoré su použiteľné. Ďakujem k0x-ovi za scsi verziu 44.2. Nižšie su verzie scsi.device a namerané maximálne rýchlosti prenosu dát z IDE v Sysinfe:

    scsi.device 44.2:
    4,946,113 bytes/s

    scsi.device 46.0:
    5,073,754 bytes/s

    scsi.device 46.1:
    5,208,158 bytes/s

    Ešte som skúšal aj verziu scsi.device 43.45, ale tá ma prenos len 3,145,728 bytes/s a to je menej ako originál scsi.device 40.5 z Kickstartu 3.1 (viď môj druhý príspevok). Samozrejmä toto platí len pri Fúrii. Napríklad s ACA630 môže scsi.device 43.45 dosiahnúť vyšší prenos dát z IDE. Inak viete, že ACA630 v 25 MHz verzii má prenos dát z IDE len okolo 2.5 MB/s. Musím povedať, že ak niekto zháňa lacnú turbokartu do A600, tak jednoznačne Furia EC020 - 40 MHz. Zistil som ešte jednu zaujímavú vec, že sú dve verzie scsi.device 46.0. Líšia sa len dátumom vydania a to (9.3.2013 a 13.5.2013). Rýchlostne su na tom veľmi podobne. Zaujímavé.

    Takže najlepšie z toho vychádza asi posledná verzia scsi.device 46.1. Reálne to má prenos dat z IDE necelých 5.1 MB/s. Tak toto sa Boboo-vi podarilo parádne. Vid' fotky s použitím scsi.device 46.1 zo Sysinfa a zo SysSpeedu:
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na obrázek pro zobrazení větší verze

Název: DSCN7865-1.jpg
Zobrazeno: 37
Velikost: 132,9 KB
ID: 9766   Klikněte na obrázek pro zobrazení větší verze

Název: DSCN7875-1.jpg
Zobrazeno: 39
Velikost: 173,5 KB
ID: 9768  

  10. Poděkovat k0x, springy, IDEfix - tito lidé za příspěvek poděkovali
    Líbí se mi ghh, Lasice, Falcon_11, rok - těmto lidem se příspěvek líbí
  11. #8
    Administrátor DaMi's Avatar
    Datum registrace
    29.09.2005
    Město
    Praha - Stodůlky
    Věk
    45
    Příspěvků
    1709
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    V BB3&4 pro OS3.9 je v šuplíku Files2/Devs několik verzí scsi.device 43.45 pro různé verze amigy. Třeba je ta pomalost výsledkem nesprávné verze scsi.device, třeba ale ne.
    Amiga OCS, ECS, AGA, CGX, PPC
    ---------------------------------------------
    Líbí se mi Retropolis

  12. #9
    oxcom's Avatar
    Datum registrace
    24.05.2011
    Město
    PD
    Příspěvků
    525
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    Dami, no ano, v BB3&4 sú verzie scsi.device pre A600, 1200, 3000, 4000 a verzia NCR (asi pre A4000T). Samozrejmä ja som použil verziu pre A600, takže nerozumiem tomuto: "Třeba je ta pomalost výsledkem nesprávné verze scsi.device, třeba ale ne." Ak by som použil scsi.device pre iný model Amigy, napríklad A1200, A3000, A4000 ... asi by to nefungovalo správne, preto si myslím, že je to tak rozdelené. Kedysi dávno som niečo podobné skúšal s A4000, kde som skúsil použiť scsi.device určené pre iný model Amigy a výsledkom bolo, že mi po reboote ukázalo len úvodnú obrazovku Kickstartu a HDD/CF už nevidelo ani v Startupe. Takže je nutné použiť tú verziu, ktorá je určená pre konkrétny model Amigy. A v tom balíku BB3&4 som iné verzie nenašiel. Všetky hore uvedené verzie (okrem A3000) sú 43.45 (13.5.200. Pre A3000 je to vo verzii 44.1, tak ale uznáš, že toto asi pre A600 nebude, keďže A3000 má reálny SCSI radič.

    Samozrejmä nevylučujem, že na webe môžu byť iné modifikácie verzie 43.45 s iným dátumom vydania. Podobne ako som to písal v predošlom príspevku pri verzii scsi.device 46.0, kde som našiel dva rôzne dátumy vydania.

    Na webe som ešte našiel asi Beta verziu scsi.device 43.47b1 a tá dosiala rýchlosť 4,977,417 bytes/s. Ďalej sa už s tým nebudem zaoberať, tie rozdiely sú už malé a najlepšie je to s verziou 46.1.

    Na okraj: skúšal som z predošlého príspevku uvedené verzie scsi.device s A4000D s PIO2 (samozrejmä verzie pre A4000) a tam to len znížilo rýchlosť prenosu dát. Možno bez úpravy na PIO2 by to trochu zrýchlilo IDE.

    ----------

    Ešte dodám, aj keď Boboo už o tom písal, že už nie je nutný GAYLE-01. Všetky testy som robil s GAYLE-02 a Microdrive HITACHI 4 GB. Takže, ak niekto použije klasickú CF kartu, rýchlosti dat z IDE môžu byť odlišné, ale to si myslím, že je logické.

  13. #10
    Dedy's Avatar
    Datum registrace
    10.04.2009
    Město
    Vyškov
    Věk
    70
    Příspěvků
    1712
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    Otázka BFU... jakékoliv device se určuje podle procesoru a ne podle modelu Amigy, protože pokud mám v A600 Fúrii tak by scsi.device mělo být pro CPU 68020. Nebo se pletu?
    Amiga 600, Fúria EC020, Powerbook G4, 1.67GHz, MOS3.11, zatím neregistrovaný,
    Asus Zenbook Prime UX32VD Xubuntu 18.04

  14. #11
    springy's Avatar
    Datum registrace
    20.02.2013
    Město
    České Budějovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    1460
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    Mně by spíš zajimalo, jakým způsobem si vyřešil aktivní chlazeni?

  15. #12
    oxcom's Avatar
    Datum registrace
    24.05.2011
    Město
    PD
    Příspěvků
    525
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    Dedy - áno, mýliš sa.

    springy - chladenie som ešte nevyriešil do finalnej podoby, zháňam adekvátne uchytenie.

  16. #13
    JanciB's Avatar
    Datum registrace
    19.05.2013
    Město
    Bratislava
    Věk
    43
    Příspěvků
    110
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    Oxcom, nechcem rýpať ale píše sa samozrejme. Nie ä. ;-)

  17. #14
    Administrátor DaMi's Avatar
    Datum registrace
    29.09.2005
    Město
    Praha - Stodůlky
    Věk
    45
    Příspěvků
    1709
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    @oxcom Nevěděl jsem, že máš tak podrobné znalosti o scsi.device, lidi scsi.device často odněkud jen vezmou a neznají souvislosti, takže pokud jsi použil správnou verzi scsi.device z BB3&4, tak je vše v pořádku. Já o scsi.device moc nevím, používám skoro vždy základní systémovou verzi, nyní 45.7 z 16.5.2018 z WB 3.1.4. Rychlost přenosu, resp. tunění na maximum pro mě není důležité.
    Amiga OCS, ECS, AGA, CGX, PPC
    ---------------------------------------------
    Líbí se mi Retropolis

  18. #15
    oxcom's Avatar
    Datum registrace
    24.05.2011
    Město
    PD
    Příspěvků
    525
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    Quote DaMi původně napsal: View Post
    @oxcom Nevěděl jsem, že máš tak podrobné znalosti o scsi.device, lidi scsi.device často odněkud jen vezmou a neznají souvislosti, takže pokud jsi použil správnou verzi scsi.device z BB3&4, tak je vše v pořádku. Já o scsi.device moc nevím, používám skoro vždy základní systémovou verzi, nyní 45.7 z 16.5.2018 z WB 3.1.4. Rychlost přenosu, resp. tunění na maximum pro mě není důležité.
    OK, to je v pohode. Ja som si myslel, že vieš o niečom o čom ja nie.

    Quote JanciB původně napsal: View Post
    Oxcom, nechcem rýpať ale píše sa samozrejme. Nie ä. ;-)
    Díky za upozornenie. To ja som si všimol, že si na tomto fóre napísal prvú vetu s diakritikou. Čože taká zmena? Dúfam, že ti to ostane.

  19. #16
    JanciB's Avatar
    Datum registrace
    19.05.2013
    Město
    Bratislava
    Věk
    43
    Příspěvků
    110
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    Quote oxcom původně napsal: View Post
    Díky za upozornenie. To ja som si všimol, že si na tomto fóre napísal prvú vetu s diakritikou. Čože taká zmena? Dúfam, že ti to ostane.
    Neviem. Od nejakej doby som začal všetko písať s diakritikou.

  20. #17
    Boboo's Avatar
    Datum registrace
    01.12.2006
    Město
    Nitra
    Věk
    45
    Příspěvků
    2681
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    Amiga 600 2MB Chip, Furia 030/40MHz, FDD HD 1,76MB (AriseR6i)
    Furiatune homepage

  21. Poděkovat oxcom, springy - tito lidé za příspěvek poděkovali
    Líbí se mi Prisko - těmto lidem se příspěvek líbí
  22. #18
    trafo's Avatar
    Datum registrace
    18.09.2008
    Město
    Česká Třebová
    Věk
    43
    Příspěvků
    275
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    A je to bezpečné? Chci si teď Furii od Lotharka koupit a mám trochu strach z toho varování, které tam Lotharek píše.
    Amigu mám letos recapovanou a mám kvalitní zdroj, ale stejně mě ta šílená frekvence na 68020 děsí.
    A500,2xA500+(020),A600,CDTV,CD32,4xA1200(030),A400 0(040),komplet ATARI 8/16/32/64-bit,Didaktik192,Maťo,SharpMZ800,4xC64,C128

  23. #19
    Sponzor Lasice's Avatar
    Datum registrace
    03.05.2007
    Město
    Libochovice
    Věk
    41
    Příspěvků
    886
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    kdo se bojí nesmí do lesa já bych si ji koupil do druhé A600, ale teď to nejde...
    forever

  24. #20
    springy's Avatar
    Datum registrace
    20.02.2013
    Město
    České Budějovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    1460
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Furia EC020 R2 - 40 MHz

    A kde si ten větrák na Lotharekově kartě vlastně sosá těch x voltů? Z floppy konektoru?
    Aha, už to vidím... On má na kartě vyvedeny nějaké piny. Dá se něco podobného udělat i na tvojí kartě?
    Naposledy upravil springy : 01.10.2019 v 14:46:39

Podobná témata

  1. Fúria EC020 (Parný valec)
    By Boboo in forum Hardware
    Odpovědí: 898
    Poslední příspěvek: 06.09.2019, 12:13:33
  2. Fúria 030, pokracovanie?
    By Boboo in forum Hardware
    Odpovědí: 19
    Poslední příspěvek: 30.09.2016, 01:31:34
  3. Furia EC020 R2 - 37.5 MHz
    By oxcom in forum Hardware
    Odpovědí: 12
    Poslední příspěvek: 16.11.2015, 22:28:46
  4. Hardware Furia EC020 na RetroAmi
    By Prober in forum Novinky
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 30.06.2015, 10:07:04
  5. Logo Furia - Navrh
    By Boboo in forum Ostatní
    Odpovědí: 27
    Poslední příspěvek: 05.04.2013, 17:28:20

Povolení psaní zpráv

  • Nemůžete otevírat nová témata
  • Nemůžete odesílat odpovědi
  • Nemůžete připojovat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •  
Thumbnail Screenshots by Thumbshots