Zobrazuji výsledky 1 až 9 z 9
  1. #1
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    75
    Post Thanks / Like

    Question Modem pro Amigu?

    Jak náročné je pro Amigu obsluhovat TCP/IP stack? Respektive, kolik výkonu mi zbyde pro hru?

    Dostal jsem nápad s ESP8266, které by šlo připojit na sériový port a sloužilo by jako modem. ESP8266 je velmi levné a lze přes sériovou linku samo o sobě ovládat AT příkazy. Pohledal jsem (https://www.amigaforever.com/kb/13-104) a A1200 s 68020 prý zvládá baud rate 57600. Pokud sjem to dobře pochopil.

    Bude stačit mít TCP/IP stack na Amize a k tomu cokoliv co udělá spojení do ethernetu a to může být síťová karta na PCMCIA nebo něco na sériovém či paralelním portu?

    Další fakt je, že jsem pro ESP8266 zatím neviděl žádný projekt, který by byl otevřený, když už vidím něco hotového, tak to stojí $50. Mým cílem je udělat nějaký šikovný návod jak na instalaci a konfiguraci TCP/IP staku tak i šikovnou dokumentaci pro HW co bych rád vyrobil.

    Edit:
    Něco jsem pánové přeci jen našel viz https://github.com/stardot/esp8266_modem
    Jelikož mam KiCad a už jsem v něm i zkoušel navrhnout oboustrannou desku včetně vyleptání, tak jsem si to i prohlédl a vypadá to, že je to asi to co hledám s tím, že to půjde za pár kaček vrobit. Je tam jen ESP12E, což je ESP8266, jen je to jako zástavbový modul bez USB konektoru k programování za cca 60kč https://www.hadex.cz/m430-modul-wifi-esp8266-esp-12e/ deska má podle PCB schematu zaokrouhleně 54x40mm. Cesty mají 0,25mm, což už doma nevyleptám Horší to bude asi s prokovy, to prodraží výrobu desky a na zakázku jsem si tyhle věci ještě nezkoušel nechat vyrobit.
    Naposledy upravil Cyberian : 08.10.2019 v 11:42:45 Důvod: kompletní přepsání dotazu =)
    “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” - Thor Heyerdahl

  2. Líbí se mi springy - těmto lidem se příspěvek líbí
  3. #2
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    75
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Modem pro Amigu?

    Ještě trochu fantasmagorie. Dal by se pak připojit i GPRS modem k tomu ESP8266 https://www.gme.cz/modul-se-sim800l-...sm-gprs-antena Pak by jsme si z amigy mohli i volat DD
    “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” - Thor Heyerdahl

  4. #3
    TheMrKocour's Avatar
    Datum registrace
    19.02.2017
    Město
    Buštěhrad
    Věk
    18
    Příspěvků
    191
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Modem pro Amigu?

    GPS modul na Seriák

    Já mam tu GPSku do toho

    Zatim to fungovalo všude, kam jsem to strčil
    To se v 80. letech normálně chodilo s Amigou na kešky
    Se chodilo ve třech, třetí nosil baterku
    Proto se taky v 80. letech našlo tak málo kešek

    http://blog.tenshi.cz/index.php?id=13
    Amiga 4000D, CyberStorm MKIII 060@50 Mhz, Sonnet G3@400, 64 + 128 MB Fast, OS 3.9, Mediator, Voodoo3, SB128
    Amiga 1200T - Infinitiv Tower Blizzard 030@50 Mhz, 32 MB RAM, OS 3.9

  5. Líbí se mi Cyberian - těmto lidem se příspěvek líbí
  6. #4
    Czech Amiga News ExiE's Avatar
    Datum registrace
    12.04.2009
    Město
    NY
    Příspěvků
    1340
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Modem pro Amigu?

    podle me ma smysl se bud omezit na seriovy kabel, takze propojis jen dve Amigy, nebo se drzet bdsocket.library
    s turbokartou to problem nebude.

    Jen musis pocitat s tim, ze hra musi bezet nad systemem

    Co se tyce ztraty vykonu, vzhledem k tomu, ze u nerozsirene A1200 bys mel nejspis problem s pameti, tak s jakoukoliv 020+ turbokartou nebude problem ani s pameti, ani s vykonem...
    Naposledy upravil ExiE : 08.10.2019 v 19:50:40

  7. #5
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    75
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Modem pro Amigu?

    Quote ExiE původně napsal: View Post
    Jen musis pocitat s tim, ze hra musi bezet nad systemem
    Zde mám trochu dost mezery. Myslíš to tak, že pokud se hra spustí pod WB? Což bude podle všeho můj scénář a to čemu moc nerozumím je to, že budu používat BLITZ mód, kde se píše, že činnost systému je na tu dobu přerušena (nevím jestli to tam popisují správně) a předpokládám, že v ten moment kdy budu vykreslovat grafiku, takže nebudu moci používat systémové fce, tedy ani volat fce z bdsocket.library? (jak se zní budou volat fce, to ještě také teprve zjišťuji, jen doufám, že to nebude vyžadovat assembler.)

    Možná řeším zbytečnost a do BLITZ módu se skáče jen když se vykresluje grafika v hlavní smyčce hry.
    Naposledy upravil Cyberian : 09.10.2019 v 07:25:00
    “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” - Thor Heyerdahl

  8. #6
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3394
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Modem pro Amigu?

    Mozna ze mu to nad system bezet nemusi, staci ovladat seriak a ten tpc stack, nebo jak to nazvat, obsahuje uz ten wifi modul, takze se tim daji hned podilat data.

  9. #7
    Czech Amiga News ExiE's Avatar
    Datum registrace
    12.04.2009
    Město
    NY
    Příspěvků
    1340
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Modem pro Amigu?

    Quote Cyberian původně napsal: View Post
    Zde mám trochu dost mezery. Myslíš to tak, že pokud se hra spustí pod WB? Což bude podle všeho můj scénář a to čemu moc nerozumím je to, že budu používat BLITZ mód, kde se píše, že činnost systému je na tu dobu přerušena (nevím jestli to tam popisují správně) a předpokládám, že v ten moment kdy budu vykreslovat grafiku, takže nebudu moci používat systémové fce, tedy ani volat fce z bdsocket.library? (jak se zní budou volat fce, to ještě také teprve zjišťuji, jen doufám, že to nebude vyžadovat assembler.)

    Možná řeším zbytečnost a do BLITZ módu se skáče jen když se vykresluje grafika v hlavní smyčce hry.
    Ja jsem se spis vyjadroval k te hre.
    Vyrabet specialni hardware znamena vopruz. Pouzit PCMICA sitovku nebo jakekoliv "standardni" reseni, ktere podporuje TCP/IP stack skrze SANA II rozhrani je myslim ta rozumnejsi cesta.

    Ale aby to slo pouzit, tak hra skutecne musi bezet nad systemem a BLITZ mode neni uplne vhodny, respektive zalezi na typu hry. Pokud potrebujes casto a rychle vymenovat informace (akcni hra) bude lepsi pouzit UDP protokol, pokud pujde o nejakou strategii nebo neco, co neni narocne na rychlost, tak pouzijes TCP protokol. BLITZ mod by nemel byt s turbokartou potreba. Asm take ne. Priklady pouziti bdsocket.ibrary v blitz basicu najdes ruzne na netu...

  10. Líbí se mi k0x - těmto lidem se příspěvek líbí
  11. #8
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    75
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Modem pro Amigu?

    Hm, to znamená že budu muset následovat standard. Jinak to bude cesta do pekel.
    Horší to bude s tím BLITZ módem. Jsou vněm spec. příkazy na práci s paletami a obsluha spritů, možnosti spouštět framy z animace, o to bych přišel a musel bych zjistit jak to udělat jinak. Asi bych se utopil ve složitosti. Naštěstí jsem zjistil, že ještě existuje QAMIGA mód (https://www.amigacoding.com/index.ph...de#QAmiga_Mode) a ten by měl zmrazit displej i s registry a umožnit přístup k OS funkcím, podle toho co tam píšou.

    Ten TCP/IP stack na Amize, on má nějakou cache ve smyslu, že bych se jednou za čas podíval z programu, zda tam nepřišli nějaká nová data ze sítě? A odpusť mi mou nevědomost, Amiga je proslulá multitaskingem, ale zatím jsem nenašel moc informace o tom, jak je to v Blitzbasicu. Vím, že u některých arm chipů je to tak, že se zaregistruje jakási callback funkce a co si do ní dám, to se pak provede, když dojde k nějakému vektoru přerušení. Využít něco takového by bylo velmi osvobozující, protože já vím, že rozsekat v hlavní smyčce program tak aby uměl sám za sebe dobře rozdělovat výpočetní čas mezi vše co se děje, to nemám šanci, protože v mé mysli je příliš velký podíl chaosu

    Možná to vzdám nebo omezím jen na null modem pro složitost
    Naposledy upravil Cyberian : 10.10.2019 v 07:55:23
    “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” - Thor Heyerdahl

  12. #9
    k0x's Avatar
    Datum registrace
    24.08.2013
    Město
    Ostrava
    Příspěvků
    1713
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Modem pro Amigu?

    PCMCIA hardware pro vyvoj ti muzu poskytnout

Podobná témata

  1. WiFi232 - WiFi null modem pres seriovy port
    By davesade in forum Hardware
    Odpovědí: 12
    Poslední příspěvek: 19.02.2019, 19:27:32
  2. Vyměním Vyměním svou Amigu 1200T za jinou Amigu 1200
    By Poison in forum Prodej, nákup, výměna a darování
    Odpovědí: 8
    Poslední příspěvek: 17.06.2014, 08:38:05
  3. Hry přes null-modem kabel
    By DaMi in forum Hry
    Odpovědí: 11
    Poslední příspěvek: 28.12.2010, 11:34:37

Povolení psaní zpráv

  • Nemůžete otevírat nová témata
  • Nemůžete odesílat odpovědi
  • Nemůžete připojovat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •  
Thumbnail Screenshots by Thumbshots