Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazuji výsledky 1 až 20 z 23
  1. #1
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    116
    Post Thanks / Like

    Wink Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    Quote EXA původně napsal: View Post

    StarejMraf:
    To na to eBay je fakt dobrý,až na ty ceny. Také zde mám z dřívějška nějaké adaptery na 2x8bit s 27C040, kdysi jiná možnost nebyla. Nyní doporučuji Flash-29F400. Dá se sehnat dost pod 100Kč a při nákupu 10ti kusů je sleva, je rychlejší než Epromky při načítání. Pro ujasnění k těm 27C210: Ano i takové se dají použít pro nouzové použití, ale je tady problém - Adapter a to je další investice ! Opravdu nejidealnější řešení je 27C400. Jakékoliv Adaptery pro použití uvnitř Amigy považuji za plýtvání místem, kterého v určitých situacích není nazbyt.
    Znáte ten pocit, když zavadíte jako bastlíř o slovo "rychlejší" ;-) Hledal jsem a našel jsem gerbery k výrobě, aby se s tim člověk nemusel mazat v eaglu či kicadu

    https://www.amigaworld.de/hardware/flash-rom-adapter/
    https://www.pcbway.com/project/share...M_Adapter.html

    Zkoušel to někdo? Dotyčná flash má 70ns. Klasické 27C400 mívají 150,120 či 105ns. Pomíjím teď finanční otázku
    “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” - Thor Heyerdahl

  2. #2
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3448
    Post Thanks / Like

    Výchozí Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    Pokud ti jde jen o tu rychlost, tak je to podle me zanedbatelne, pokud vubec nejake. Vim ze treba A4000 ma na desce jumper na prepinani rychlosti ROM, ale dopad bude maly a navic kazdy stejne pouziva kopii ROM v RAM.

  3. Líbí se mi oxcom - těmto lidem se příspěvek líbí
  4. #3
    Prisko's Avatar
    Datum registrace
    24.09.2019
    Město
    České Budějovice
    Věk
    42
    Příspěvků
    39
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    Já kopii ROM v RAM nikdy moc nepoužíval, zbytečné prodlužování startu a změnšení ramky.
    Amiga 1200, Blizzard 1230 / 50MHz, 32MB Fast RAM, CF 16GB, OS 3.1.4
    Pegasos II, AmigaOS 4.1 FE U1, MorphOS 3.11

  5. #4
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3448
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    - Kdy se tim prodluzuje start? Ten prvni o nacteni 512KB z disku? To vazne poznas?

    - Zmensi se ti RAM treba z 64MB na 63.5MB. To vazne poznas?

  6. Líbí se mi TheMrKocour - těmto lidem se příspěvek líbí
  7. #5
    Prisko's Avatar
    Datum registrace
    24.09.2019
    Město
    České Budějovice
    Věk
    42
    Příspěvků
    39
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    Načtení a restart a ne všichni mají 64MB. Třeba u 4MB FAST Ram kvůli PCMCIA to už poznáš.
    Amiga 1200, Blizzard 1230 / 50MHz, 32MB Fast RAM, CF 16GB, OS 3.1.4
    Pegasos II, AmigaOS 4.1 FE U1, MorphOS 3.11

  8. #6
    TheMrKocour's Avatar
    Datum registrace
    19.02.2017
    Město
    Buštěhrad
    Věk
    18
    Příspěvků
    206
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    Tak pokud máš jen fast RAM kartu tak tě rychlost romek fakt nezajímá
    Amiga 4000D, CyberStorm MKIII 060@50 Mhz, Sonnet G3@400, 64 + 128 MB Fast, OS 3.9, Mediator, Voodoo3, SB128
    Amiga 1200T - Infinitiv Tower Blizzard 030@50 Mhz, 32 MB RAM, OS 3.9

  9. #7
    Prisko's Avatar
    Datum registrace
    24.09.2019
    Město
    České Budějovice
    Věk
    42
    Příspěvků
    39
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    Ale to je velký omyl.
    Amiga 1200, Blizzard 1230 / 50MHz, 32MB Fast RAM, CF 16GB, OS 3.1.4
    Pegasos II, AmigaOS 4.1 FE U1, MorphOS 3.11

  10. Nelíbí se mi TheMrKocour - tito lidé s příspěvkem nesouhlasí
  11. #8
    TheMrKocour's Avatar
    Datum registrace
    19.02.2017
    Město
    Buštěhrad
    Věk
    18
    Příspěvků
    206
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    No v čem ti reálně urychlí A1200 s 4 MB Fast?
    Amiga 4000D, CyberStorm MKIII 060@50 Mhz, Sonnet G3@400, 64 + 128 MB Fast, OS 3.9, Mediator, Voodoo3, SB128
    Amiga 1200T - Infinitiv Tower Blizzard 030@50 Mhz, 32 MB RAM, OS 3.9

  12. #9
    Prisko's Avatar
    Datum registrace
    24.09.2019
    Město
    České Budějovice
    Věk
    42
    Příspěvků
    39
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    O tom potencionálním urychlení je právě tato debata. A rychlost přístupu k ROM je úplně stejná na 020 tak i 060.
    Amiga 1200, Blizzard 1230 / 50MHz, 32MB Fast RAM, CF 16GB, OS 3.1.4
    Pegasos II, AmigaOS 4.1 FE U1, MorphOS 3.11

  13. #10
    Retro gamer Solaris104's Avatar
    Datum registrace
    18.10.2006
    Město
    Vsetín
    Příspěvků
    2641
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    Quote Prisko původně napsal: View Post
    O tom potencionálním urychlení je právě tato debata. A rychlost přístupu k ROM je úplně stejná na 020 tak i 060.
    To bych neřekl, někde se řešilo, že oficiálně koupené ROMky 3.1.4 nestíhaly na 68060 a tuším museli být alespoň 120ns.
    I love Amiga

  14. #11
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3448
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    Quote Prisko původně napsal: View Post
    Načtení a restart a ne všichni mají 64MB. Třeba u 4MB FAST Ram kvůli PCMCIA to už poznáš.
    S tim nacteni to vlastne neni nutne a nejak si nevzpominam, ze by jen remapovani ROM delalo restart. Se 4MB bych to take nedelal.

  15. #12
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    116
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    Quote Solaris104 původně napsal: View Post
    To bych neřekl, někde se řešilo, že oficiálně koupené ROMky 3.1.4 nestíhaly na 68060 a tuším museli být alespoň 120ns.
    Já jsem kus dne také docela bádal, než jsem toto téma založil. Našel jsem např tohle:

    "AFAIK A500 is picky when it comes to speed, for some reason if it's slower than 120ns it won't work."
    Zdroj: v čase 09:54 10 June 2014 na http://eab.abime.net/showthread.php?p=909697&styleid=4

    Šahá si amiga pro knihovny do ROMky často? Nebo jen jednorázově při startu?
    Naposledy upravil Cyberian : 19.10.2019 v 22:32:35
    “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” - Thor Heyerdahl

  16. #13
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3448
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    Cely Workbench je v ROM, takze stale.

  17. #14
    Prisko's Avatar
    Datum registrace
    24.09.2019
    Město
    České Budějovice
    Věk
    42
    Příspěvků
    39
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    Tak celý Workbench v ROM rozhodně není, jen jeho vybrané knihovny. A mělo by si je vždycky načíst jednou do rezidentní paměti, když je to zapotřebí.
    Amiga 1200, Blizzard 1230 / 50MHz, 32MB Fast RAM, CF 16GB, OS 3.1.4
    Pegasos II, AmigaOS 4.1 FE U1, MorphOS 3.11

  18. #15
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3448
    Post Thanks / Like

    Výchozí Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    K tomu aby nastartoval Workbench nepotrebuji vicemene nic, takze je tam podle me cely bez ohledu na to, kolik dalsich veci muzu mit na disku nebo diskete.

    Nebo opacna definice.... ROM je plna Workbenche.

    Ale budiz, at je worbenche v ROM kolik chce, ten kod se pouziva stale, na to smerovala otazka.

    A pokud chci neco natahovat do rezidentni pameti, nebo proste do pameti, tak se vracime na zacatek a ja rikam tak tedy celou ROM.

    Kdysi to moc neslo, pameti bylo malo, ale to uz neni.

  19. Líbí se mi Dedy - těmto lidem se příspěvek líbí
  20. #16
    rEVERz's Avatar
    Datum registrace
    05.11.2018
    Město
    Praha
    Příspěvků
    42
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    Priznam se, ze nechapu jak by rychlost rom mohla system urychlit. Cteni je myslim dane fixne pristupem cpu.
    Romka nema zadny signal kterym by informovala system ze kyzena data uz na sbernici vyplivla apod.

  21. Líbí se mi springy, TheMrKocour - těmto lidem se příspěvek líbí
  22. #17
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    116
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    Quote rEVERz původně napsal: View Post
    Priznam se, ze nechapu jak by rychlost rom mohla system urychlit. Cteni je myslim dane fixne pristupem cpu.
    Romka nema zadny signal kterym by informovala system ze kyzena data uz na sbernici vyplivla apod.
    Chápu to tak, že CPU komunikuje na své frekvenci s ROM, Rychlejší CPU by tedy mělo komunikovat rychleji? Tušíš, zda se používá "wait state" v případě komunikace s ROM? Nějak to zatím nedokážu ze schematu vydedukovat.
    Zde http://www.amigawiki.de/dnl/schematics/A1200_R2.pdf na straně 11 je sekce se jménem BUGGERY, je myšlena option ROM jako nějaká externí např na rozšířující kartě? Jen narážím na to, zda by ROM mohla CPU zdržovat, když nebudou její knihovny nataženy do RAM. Pokud se rychlost ROM (pokud není horší než 120ns) neřeší, pak by mělo být vlastně jedno, zda je její obsah v RAM či není


    Quote Doda původně napsal: View Post
    K tomu aby nastartoval Workbench nepotrebuji vicemene nic, takze je tam podle me cely bez ohledu na to, kolik dalsich veci muzu mit na disku nebo diskete.

    Nebo opacna definice.... ROM je plna Workbenche.

    Ale budiz, at je worbenche v ROM kolik chce, ten kod se pouziva stale, na to smerovala otazka.

    A pokud chci neco natahovat do rezidentni pameti, nebo proste do pameti, tak se vracime na zacatek a ja rikam tak tedy celou ROM.

    Kdysi to moc neslo, pameti bylo malo, ale to uz neni.
    Bádal jsem a bádal - mam v něterých věcech velké mezery a tak jsem netušil dokud jsi to nenapsal, že lze natáhnout ROM do RAM. Našel jsem o tom nepřímo zmíňku zde http://tele-work.hu/RKM/AmigaROMKernelManual.pdf - pěkná kniha, na straně 12 je zmíněna jump table, kde lze nastavit kam si má Amiga OS pro knihovnu skočit =)
    Naposledy upravil Cyberian : 22.10.2019 v 11:10:57
    “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” - Thor Heyerdahl

  23. Líbí se mi Prisko - těmto lidem se příspěvek líbí
  24. #18
    Administrátor Doda's Avatar
    Datum registrace
    24.10.2006
    Město
    Praha
    Věk
    44
    Příspěvků
    3448
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    Na Blizzardu se ROM do RAM "prehazuje" Blizkickem

    http://aminet.net/package/util/boot/BlizKick

    Uz jsem se tim vazne zabyval roky, ale Blizzard to mozna dokonce dela sam a nastavuje se to jumperem na nem. Uz si to vazne nepamatuji.

  25. Líbí se mi Cyberian - těmto lidem se příspěvek líbí
  26. #19
    rEVERz's Avatar
    Datum registrace
    05.11.2018
    Město
    Praha
    Příspěvků
    42
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    No je to, podle meho, jak jsem psal.
    Jak zjisti system jak rychlou romku ma ? Jakoze zkusi platnost dat na sbernici o neco drive zda jsou ok ? Podle me to nejde a je to tak "nadratovano" a jak rom ci flash musi splnovat minimalni pristupovou dobu tak aby to bylo korektni. Ani nevim zda to lze nastavenim ovlivnit, mozna proto je ta moznost namapovani do ram.
    Co presne dela obvod XU1(ci XU9) jsem nezkoumal, ale mam obsahy a muzu na to juknout.

  27. Líbí se mi Cyberian, Prisko - těmto lidem se příspěvek líbí
  28. #20
    Cyberian's Avatar
    Datum registrace
    16.12.2016
    Město
    Klimkovice
    Věk
    35
    Příspěvků
    116
    Post Thanks / Like

    Výchozí O: Zkoušel někdo Flash 29F400 namísto klasické 27C400?

    Quote rEVERz původně napsal: View Post
    No je to, podle meho, jak jsem psal.
    Jak zjisti system jak rychlou romku ma ? Jakoze zkusi platnost dat na sbernici o neco drive zda jsou ok ? Podle me to nejde a je to tak "nadratovano" a jak rom ci flash musi splnovat minimalni pristupovou dobu tak aby to bylo korektni. Ani nevim zda to lze nastavenim ovlivnit, mozna proto je ta moznost namapovani do ram.
    Co presne dela obvod XU1(ci XU9) jsem nezkoumal, ale mam obsahy a muzu na to juknout.
    Přijde mi, že to, že je to nadrátováno s tím, že flash a rom musí splňovat minimální přístupovou dobu dává smysl. Pak už v tom necítím rozpor. Pokude budeš mít čas se mrknout na ty obvody XU1 a XU9, tak budu rád. Případně pokud postneš i zdroj informací, tak si rád přečtu i věci navíc.
    “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” - Thor Heyerdahl

  29. Líbí se mi Prisko - těmto lidem se příspěvek líbí

Podobná témata

  1. Připojte si klasické joysticky přes USB do PC
    By ExiE in forum Emulace na ostatních platformách
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 12.03.2019, 12:53:44
  2. 27C400 EPROM adaptér
    By Solaris104 in forum Bastlení a modifikace
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 17.12.2018, 17:07:36
  3. Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 26.10.2016, 10:09:56
  4. Nova opticka mys pro klasicke Amigy
    By ExiE in forum Hardware
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 06.09.2015, 14:18:40
  5. Klasické PC PS/2 myšky a CDTV
    By Diabol in forum Hardware
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 21.06.2010, 14:05:29

Tagy pro toto téma

Povolení psaní zpráv

  • Nemůžete otevírat nová témata
  • Nemůžete odesílat odpovědi
  • Nemůžete připojovat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •  
Thumbnail Screenshots by Thumbshots